2-ра Тунджанска бригада ще участва в две нови мисии зад граница, предстои двойно увеличение на състава й

STZAGORA.NET

Командирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада бригаден генерал Петър Петров проведе снощи брифинг във Военния клуб с членовете на общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Стара Загора и клуб “Приятели на армията” на тема “Дейност на Втора Тунджанска лека пехотна бригада през 2011 година и предстоящи задачи през 2012 година”.

Втора бригада е създадена преди 13 години и се явява наследник на Втора мотострелкова дивизия, която пък навремето е била наследник на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, създадена през 1903 г. и участвала във всички войни за национално обединение на България. Бригадата има части в три гарнизона – Стара Загора, Хасково и Ямбол. Тя е общовойсково тактическо съединение от състава на Сухопътни войски, което подготвя и осигурява сили и средства за бойни и хуманитарни операции – самостоятелно или във взаимодействие с други съединения и части на Българската армия. Тя изпълнява три основни задачи: 1. Отбрана на страната; 2. Участие в подкрепа на международния мир и сигурност; 3. Принос към националната сигурност в мирно време чрез поддържане на сили и средства за оказване на помощ към населението при крупни промишлени аварии и стихийни бедствия – наводнения, пожари, земетресения – каза бригаден генерал Петров, след което, в течение на брифинга, се спря подробно на всяка една от тези задачи.

През 2011 г. бригадата е участвала в най-голямото учение на Въоръжените сили – “Съюзна сила 2011″, проведено на полигон “Корен” от 10 до 20 април. В него от бригадата са се включили 1060 души личен състав, 226 единици техника, плюс придадени танкови, противотанкови, артилерийски, логистични и други поделения. В етапа на бойната стрелба са участвали механизиран батальон, рота, зенитна батарея и артилерийски дивизион от състава на бригадата, както и придадените подразделения – танкова рота, 152-мм батарея, реактивна батарея и батарея ПТУРС. По време на учението не е имало никакви инциденти, нито проблеми с техниката, и бригадата е получила висока оценка за участието си в него.

В хода на подготовката на контингента за Афганистан за пръв път в подготовката на подразделение от Българската армия са използвани симулативни патрони с гумени куршуми, с които реално се води огън по време на занятията и които дават най-точна представа какво би се случило в една реална бойна обстановка. Новост е имало и в подготовката на минохвъргачен взвод за ротата в Кандахар, при която едновременно са отработвани задачи по осветяване на местността и поразяване на целите с фугасни мини.

“През изминалата учебна година започнахме в 38-ми батальон да експериментираме нов модел за планиране на бойната подготовка, който се оказа по-ефективен от досега съществуващия и който вече започнахме да прилагаме през тази учебна година. Този модел е по-гъвкав и дава по-голяма възможност на командирите, особено от звеното рота, да се отчита реалната подготовка на подразделението”, каза бриг.ген. Петров.

От създаването си до момента 2-ра бригада е участвала с 24 свои контингента в операции по поддържането на мира. Опит от участие в мисии има 45% от личния състав. През 2011 г. бяха сформирани и изпълниха задачите си Пета рота за действие в зоната на отбрана на летище Кабул (Афганистан) от силите на ISAF, която се завърна в края на януари, 11-та рота за охрана на летище Кандахар (Афганистан), чиято мисия ще завърши през месец май 2012 г., и 12-та пехотна рота “Алтеа”, изпълнила задачи по охрана на база “Бутмир” в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина и завърнала се на 16 февруари. Към момента в мисии зад граница участват около 350 човека от бригадата, основно в Кандахар. Освен това през 2011 г. от 1 юли до 31 декември пехотна рота от батальона в Хасково е носила бойно дежурство с готовност, ако бъде взето политическо решение, да участва в състава на бойната група на Европейския съюз “Хелброк”.

За оказване помощ на населението при крупни промишлени аварии и стихийни бедствия 2-ра бригада поддържа 13 модулни формирования. За действие в тежки зимни условия има 3 – по едно във всеки от гарнизоните. За обезвреждане на невзривени боеприпаси модулите са 2 – в Хасково и Ямбол (за Стара Загора съответният модул е от Инженерния батальон, който не е от състава на бригадата). За действия при наводнения има 3 модула – по един във всеки гарнизон, за действия при пожари – също 3 модула, за ликвидиране на последствията от промишлени аварии модулът е един, създаден на базата на ротата за ядрена, химическа и биологическа защита на бригадата. За действие при аварии в АЕЦ “Козлодуй” има също един модул на основата на същата рота.

През 2011 г. за действие в тежки зимни условия бе задействан модулът на батальона в Ямбол. За обезвреждане на невзривени боеприпаси е задействан 6 пъти модулът в Хасково и 3 пъти модулът в Ямбол. За действия при пожари са активизирани модулните формирования в Хасково и Стара Загора.

Основно предизвикателство през 2012 г. е това, че съгласно плана за организационно изграждане на Въоръжените сили от първи юли т.г. към 2-ра Тунджанска бригада ще бъдат придадени две нови поделения – в Шумен и Плевен, и съставът й ще се увеличи двойно, което налага сериозна подготовка. Освен това през цялата година основните усилия ще бъдат съсредоточени в подготовка за национална сертификация през месец октомври на 38-ма батальонна бойна група, която е декларирана за участие в разнородни операции на НАТО и Европейския съюз. Впоследствие ще бъде проведена и сертификация от командването на НАТО или от ЕС.

За изпълнение на втората основна задача – подкрепа на международния мир и сигурност, през 2012 г. основните усилия ще бъдат съсредоточени в подготовката на два контингента за Кабул (Афганистан) и един за Босна и Херцеговина.

По третата основна задача – принос към националната сигурност в мирно време – бригадата започна да работи с ускорени темпове по стечение на обстоятелствата още в началото на 2012 г., като модулно формирование от 31-ви батальон в Хасково (25 души) оказа активна помощ на населението в района на наводненото село Бисер, община Харманли, и в района на Симеоновград, а също така и в редица други населени места в този район, като заедно с екипите на Пожарната и Гражданска защита са евакуирани хора от наводнените къщи. Впоследствие в района на с.Бисер и съседните села са останали да действат военнослужещи от бригадата, които са снабдявали населението с хранителни продукти. Общо в действията от 6 до 17 февруари в този район са отработени 66 човекодни с участието на 16 единици техника. В момента в с.Бисер също има командировани 5-ма военнослужещи в помощ на местната власт.

На 6 февруари беше задействано и модулното формирование на 32-ри батальон. 4 БТР-а, подготвени за плаване, командно-щабна машина, линейка и товарен автомобил бяха насочени към Свиленград, където водата заливаше един от кварталите и достигаше до 1,70 м дълбочина по улиците, а също и в Капитан Андреево след пробив на дига.

На 26 януари модул от 2-ра бригада участва и в отварянето на пътя между Стара Загора и Нова Загора, където в снежните преспи бяха заседнали около 110 автомобила.

През 2011 г. в Стара Загора към 3 гимназии са създадени клубове “Приятели на армията”. Така обшият им брой в града вече е 5. Целта на тези клубове е да запознава младите хора от 9 и 10 клас с историята и съвременните функции и задачи на Българската армия, с това, какъв е армейският живот, за да бъдат възпитани в уважение към армията, държавата и българското общество. Три клуба “Приятели на армията” има и в Ямбол, а 2 – в Хасково. Техните ръководители – офицери и сержанти, са измежду най-добре подготвените военнослужещи.

През 2012 г. 2-ра Тунджанска бригада има готовност да се включи активно и в подготовката на честванията по случай 100-годишнината от Балканската война заедно с местната власт и обществените организации, като ще участва с военнослужещи в церемониите, които ще се проведат, както и в работата на две тематични конференции, съобщи бригаден генерал Петър Петров.
-

социално споделяне

1 коментар on “2-ра Тунджанска бригада ще участва в две нови мисии зад граница, предстои двойно увеличение на състава й”

  • ivan ivanov wrote on 6 май, 2012, 21:00

    Искам да попитам дали скоро ще набирате кадрови войници. Адски много искам да влезна във военното и да служа за родината си. Моля ви, пишете ми!

    iskam da popitam dali skoro shte nabirate kadrovi voinici adski mnogo iskam da vlezna vav voennoto i da sluja za rodinata si molq vi pishete mi


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн