Предстоящо: Скрининг за остеопороза по проект с участието на Община Стара Загора

STZAGORA.NET
Община Стара Загора и Асоциация „Жени без остеопороза“ организират на 27 и 28 февруари 2012 г. скринингово измерване на костна плътност за пенсионерите от клубовете и всички желаещи. Измерването ще се проведе в Клуба на пенсионера, бул. „Руски” № 5 от 14.00 до 17.00 часа. При тези измервания пенсионерите ще могат да се възползват от предоставената преференциална цена от 5 лева. Предварително записване на GSM 0889 530 666.

На 27 и 28 февруари 2012 г. от 9.30 до 13.00 часа ще бъде извършено измерване на костната плътност на живеещите в Дома за стари хора, разположен на територията на Старозагорски минерални бани, като за тях измерването ще бъде безплатно, за сметка на проекта.

През 2011 г. Асоциация „Жени без остеопороза“ спечели грант на Международната фондация по остеопороза в памет на Линда Едуардс за проекта „Не е късно да спрем остеопорозата“.

Целта на проекта е да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите; да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д и осигуряване на безопасни условия за придвижване у дома и на улицата. В домовете за възрастни хора в страната, както и в редица пенсионерски клубове ще бъдат организирани кампании за определяне на риска от остеопороза с Едноминутния тест на Международната фондация по остеопороза и ще бъде проведено скринингово изследване на костната плътност. Специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и общопрактикуващи лекари по места ще предоставят практически съвети на участниците и ще насочват рисковите пациенти към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването. Проектът ще обхване 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн