Днес отбелязваме 139 г. от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски

STZAGORA.NET
Първата проява във връзка със 139-годишнината ще бъде отслужването на заупокойна Света литургия в памет на йеродякон Игнатий от 9.30 часа в Катедралния храм „Свети Димитър”.

От 11,30 часа е тържественият ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски и заупокойна молитва с участието на представители на Община Стара Загора, Старозагорския военен гарнизон и Старозагорската митрополия.

(Репортаж от честването на годишнината – кликнете тук.)

Музейният обект „Хилендарски метох” в двора на Катедрален храм „Св. Димитър”, който е бил убежище на Апостола на свободата в Стара Загора, е отворен за посещения от 9.00 до 17.00 часа днес.

139-годишнината от обесването на Васил Левски ще отбележат и в селата: от 11.30 часа в Народно читалище „Възраждане” – с. Калояновец, от 17.30 часа в с. Памукчии и от 18.00 часа в с. Кирилово.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев – български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.

Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

През 2007 година чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

Васил е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Учи във взаимното училище в Карлово и в класното в Стара Загора.
-vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн