Безобразната сеч е причина за наводненията

STZAGORA.NET
Eдна от главните причини за случващите се наводнения е безобразното изсичане на дърветата. Това твърди Константин Дичев, който от дълги години работи в неправителствената природозащитна организация “Зелени Балкани”. “Сагата с изсичането започна още преди 25 години, като първо бяха изсечени дърветата около долните течения. После последва “почистване” на средните течения, за да дойде най-страшното – преди пет години се сечеше дори в изворите на реките. Това доведе до ерозия и както следва – наводнения. Нерегулираното изсичане на гората премахва важната й роля на естествена бариера пред водата. Ако язовирът прелее, а под него липсват дървета и храсти, водата набира много по-голяма скорост и помита всичко под нея”, категоричен бе екологът.

По думите му, друга важна причина за проблема е стопанисването на водоемите: “За наводнението е виновна и безстопанствеността на язовирите и невземането на адекватни мерки. Преди години екипи на нашата организация с помощта на експерти-хидролози направихме изследване на някои язовири в България. Доста от тях бяха потенциално опасни и основната причина е, че не се източват”, допълни Константин Дичев.

Росица ДИМИТРOВА
-gerb

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн