Областната дирекция на БАБХ в Стара Загора изпрати 4 тона храни в зоната на бедствие

STZAGORA.NET

Д-р Генади Ганчев

Голям бус, натоварен с 4 тона храни от производители от Старозагорска област, пристигна тази сутрин в Хасково, където е разположен логистичният център на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за събиране и разпределение на помощи за бедстващите от наводнението южни райони – с.Бисер и Свиленград. Новината съобщи д-р Генади Ганчев – директор на областната дирекция на БАБХ в Стара Загора.

Храните са събрани в Стара Загора и Казанлък до 11.30 часа вчера (вторник). Дарение са направили  19 фирми (списъкът и точните количества храни ще публикуваме отделно по-късно). “Те бяха подбрани от нас, тъй като имахме информация какво е най-необходимо. Това са колбаси, кренвирши, биренки по 150-200 грама… Всичко, което може да се отвори и веднага да се консумира, без да са нужни чинии, вилици и специална подготовка. От фирма “Кен” изпратиха над 1 тон такива колбаси. От “Градус” отделно с техен транспорт още първата вечер изпратиха също над тон колбаси. Хлебозаводите в Стара Загора и Казанлък изпратиха кроасани в единични опаковки, кроасани, гевреци. От “Дерони” изпратиха лютеници, кьопоолу и др., от “Дибси” изпратиха пюрета, сокове… Имаме пълен опис на фирмите и дарените от тях продукти” – уточни д-р Ганчев.

Идеята е била вчера в 13 часа микробусът с храните да замине, но от Кризисния щаб са се обадили, че микробусите не могат да стигнат до мястото. Транспорт от Пловдив е попаднал в канавка и е бил измъкван с трактори и БТР-и. Затова е било разпоредено тръгването на храните от Стара Загора да стане след второ нареждане. “След 16 часа получихме информация, че обстановката се е усложнила, има още по-големи навявания. Но тази сутрин в 7.30 часа ни се обадиха колата да тръгне и я изпратихме. Поддържам постоянна връзка с нея” – разказа д-р Ганчев. 4-тонният бус, собственост на фирма “КЕН”, е лицензиран за подобни дейности.

Областната дирекция на БАБХ има готовност за допълнителна мобилизация на храни за бедстващия район. За момента са лимитирали количествата на доброволните дарения, но могат да бъдат изпратени още при поискване. Логистичният център край Хасково е оборудван с хладилни камери с голяма вместимост за продължително съхранение на храните. “Всяка стока е проверена и пътува със съответните търговски документи. Организацията беше много стройна и много бърза”, заключи директорът на Областната дирекция на БАБХ.
-vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн