Фалшива тревога за замърсяване на въздуха в Гълъбово

STZAGORA.NET
Тази сутрин автоматичната измервателна станция в Гълъбово отчете над 11 пъти (!) по-високи наднормени стойности на атмосферния замърсител серен диоксид. Тревогата обаче се оказа фалшива. От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Стара Загора, увериха, че данните са невалидни и няма никакво превишение на вредните емисии, оттам и опасност за здравето на жителите на Гълъбово.

Причината за регистрираните наднормени концентрации е овлажняване на предпазните филтри към газанализатора за серен диоксид, вследствие на влошената метеорологична обстановка. Това е и причината данните да бъдат девалидирани, съобщи експертът в РИОСВ Димка Петкова. По думите й това станало ясно след извършена проверка от Регионална лаборатория – Стара Загора, за точността, представителността и достоверността на резултатите от измерванията. От нея направили проверка по всички измервани показатели от Автоматичната измервателна станция, разположена в централната част на Гълъбово, за цяло денонощие и установили грешката.

Фактът, че в атмосферния въздух на Гълъбово няма превишения на серен диоксид, се потвърдил и от действащата, експлоатирана от ТЕЦ “Ей И Ес-Гълъбово”, автоматична измервателна станция в града. Превишения по контролираните показатели не били отчетени и от останалите пунктове за мониторинг в област Стара Загора.

Росица РАДНЕВА
-crl

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн