Посланик Тересита Камачо откри изложба на кубински художници в Стара Загора

STZAGORA.NET

Извънредният и пълномощен посланик на Република Куба у нас Нейно превъзходителство Тересита Капоте Камачо откри днес в Стара Загора голяма изложба на картини от кубински художници. Няколкото десетки платна, събирани през годините на Острова на свободата от работилия там инж.Борис Иванов, са изложени на втория етаж на фоайето на обновената Опера. Повечето от тях са в модерно изпълнение с елементи на компютърна графика.


Изложбата е посветена на 53-та годишнина на кубинската революция (1 януари 1959 г.). По този повод Тересита Камачо припомни накратко дългата и славна история на Куба – страна с вековна култура, процъфтявала, по думите й, столетия преди създаването на големия й северен съсед – САЩ.


Картините са подредени по инициатива на собственика на платната и на директора на културната институция Красимир Къшев. Той подари за спомен на кубинската посланичка плакет на Операта:

Емоционален поздрав на испански отправи към Тересита Камачо старозагорката Магдалена Начева. Тя й подари роза и бухнал български хляб, нейно собствено производство. След което двете взривиха присъстващите стотина ценители на изкуството с по кубински темпераментни възгласи “Вива Куба!” и “Вива България!”.

Поздравления и цветя за Н.пр. Тересита Камачо от името на Община Стара Загора и Общинския съвет, връчени от старейшината Маноил Манев.

Кубинската посланичка показа завидно владеене на българския език. Тя е в страната ни за четвърти път. Досега през различни периоди от живота си е работила в кубинското посолство в София, завършила е и образованието си у нас.

За финал на репортажа – още три кадъра  от откритата в късния петъчен следобед изложба:



-gerb

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн