Губернатор и зам.-кмет почетоха празника на Малка Верея – Трифон Зарезан

STZAGORA.NET
Областният управител Недялко Недялков бе гост на традиционното зарязване в лозовите масиви край с. Малка Верея на празника Трифон Зарезан.

Зарязването започна от къщата на Цар Трифон 2011 – Иван Чакалов в присъствието на зам. кмета на Стара Загора Иванка Сотирова и кметът на селото Неделчо Неделчев, след което българският обичай бе продължен със зарязването на три лози с по три пръчки, полети с вино и пожелания за берекет и здраве.

Кулминацията в празника на с. Малка Верея бе изборът на Цар Трифон за 2012-та.

В него по право участват само мъже от селото, които да имат поне една асма в двора си, припомни кметът Неделчо Неделчев. След оспорвано наддаване, срещу 35 бакъра вино и 2 агнета, титлата Цар Трифон 2012 заслужи Деян Бонев. Новият Цар Трифон положи традиционната клетва, като обеща да бъде верен Цар на Малка Верея.

Областният управител Недялко Недялков пожела на жителите на селото здраве, благополучие, берекет и сплотеност в делници и празници.

Сред носителите на титлата Цар Трифон в с. Малка Верея са професорите Иван Станков и Иван Божков, бизнесмените Стоян Димитров, Руси Данев и Александър Палешутски.

На празника на Малка Верея – Трифон Зарезан – гостува и заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова . Тя поздрави кметския наместник Неделчо Неделчев и гостите на селото от името на кмета Живко Тодоров.

Въпреки че не е женска работа, зам.-кметът Сотирова се справи отлично със зарязването на лозата в двора на Чакалов. После по стара традиция се хвана и на хорото за здраве и берекет на къщата.

-crl

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн