Адвокат на “Лихварите” поиска нови свидетели

STZAGORA.NET
Районният съд в Стара Загора със съдия-докладчик Росен Чиликов отложи на 30 януари т.г. делото срещу “Лихварите” с подсъдими бившият шеф на Следствения арест – Стара Загора и настоящ адвокат Илчо Илев, брат му Евгений Илев, майка им Бонка Тенева и служителката в една от заложните къщи Снежа Йорданова.

Защитата поиска за следващото съдебно заседание да бъдат призовани още двама свидетели, които според адвокатите на обвиняемите са от изключителна важност за изясняване на фактическата страна по делото.

По време на съдебното заседание вчера бяха разпитани осем свидетели и бяха изслушани заключенията на съдебно-техническата и графологическата експертиза. Извършената техническа експертиза показва, че мастилената паста е положена върху тонера на точките на записите на заповеди. Това означава, че най-напред е отпечатана бланката и след това е положена мастилената паста с химикал. Според заключението на графологическата експертиза пък подписите и ръкописните текстове върху записите на заповед са изпълнени с една и съща мастилена паста, тоест с един и същ химикал.

Повдигнатото обвинение срещу адв.Илчо Илев е по член 315, ал.1 от НК за съставяне на документи с невярно съдържание. Ако вината бъде доказана, се предвижда наказание “лишаване от свобода” от 1 до 3 години.

Сред потърпевшите е гражданката З.Г., която е поискала 200 лв. заем от Илчо Илев, който й дал исканата сума и я накарал да подпише непопълнена бланка на запис на заповед. Тя се доверила и подписала бланката с мисълта, че се подписва за 200 лв. По-късно се оказва, че дължи 10 000 лв. в брой на лицето Снежа Йорданова. На друга потърпевша – Л.С., Илев предоставил заем от 14 120 лв. и поискал гарант по кредита да стане и дъщеря й. Впоследствие става ясно, че записната заповед, издадена на името на дъщерята, е в размер на 38 000 лв. Следващото съдебно заседание в Районен съд – Стара Загора по делото “Лихварите” е насрочено за 19 март от 9.30 ч.

Припомняме, че адв.Илев е обвиняем и по друго дело – за незаконна лихварска дейност, разследване по което в момента провежда Окръжна прокуратура – Стара Загора. Той и групата му бяха задържани на 25 октомври м.г. при операция на БОП. Според антимафиотите членовете на групата отпускали заеми с висока лихва, обезпечаване запис на заповед, договор за заем, сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот (веднага след него сключвали предварителен договор за покупко-продажбата на същия имот). Установени са над 400 клиенти на задържаните, над 200 вписани ипотеки над имоти – собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки. Към настоящия момент Илев и брат му са с мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Жанета ДЕЯНОВА
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн