Сливат двете болници в Стара Загора

STZAGORA.NET
Министерството на здравеопазването стартира процеса за сливането на двете най-големи болници в Стара Загора – МБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович” АД и Университетската болница. В петък двамата болнични директори д-р Петър Атанасов и д-р Васил Талев са били поканени от здравния министър Стефан Константинов да подпишат документ за съглашателство. И те сложили парафите си… единодушно… Без знанието и съгласието на акционерите в МБАЛ “Киркович”.

“Подписахме споразумение, че ще работим заедно в посока на сближаване на двете болници, създаване на общи структури. Крайната цел е създаването на едно модерно здравно заведение в Стара Загора с авангардни технологии, с авангардни методи за диагностика и лечение”, съобщи пред медията ни директорът на МБАЛ “Киркович” д-р Атанасов. Според него процесът на сливането трябва да приключи в рамките на 3-4 месеца.

На журналистическото ни питане, каква ще бъде бъдещата юридическа форма на въпросното сливане, д-р Атанасов предположи, че най-вероятно ще бъде създадено ново юридическо дружество, но това щели да го решават експертите в здравното министерство. Той обаче декларира, че сливането на двете болници няма да доведе до съкращения на персонала. Целта била да се оптимизират разходите, което най-вероятно ще стане за сметка на дублиращите се структури.

На свой ред директорът на Университетска болница д-р Талев заяви, че е дал писменото си съгласие пред министъра да се работи в посока на сливането на двете здравни заведения, но отказа по-нататъшен коментар с лаконичното: “Не мога да кажа нищо как и кога това ще стане”. Това всъщност за Университетска болница де юре и де факто няма никакво значение, тъй като тя е 100% държавна собственост, а и от доста години е известно, че работещите там хабилитирани доктори искат обединение с голямата болница – МБАЛ “Киркович”.

Съвсем друга е ситуацията в “Киркович”, чийто персонал едва днес научи за подписания документ за съглашателство.

Така наречената Окръжна болница е акционерно дружество с 11 акционери (всичките общини от Старозагорска област), която навремето е била изградена с отчисления от общинските бюджети, на терен, собственост на Община Стара Загора, а после, по приумица на едно правителство от посттоталитарната ни история, държавата стана собственик на 51% от капитала й, въпреки отрицателното становище на висша съдебна институция.

Днес медията ни установи, че акционерите (с изключение на държавата в лицето на министър Константинов) не са били уведомени за стартиралия процес на сливане на двете болници, въпреки че за целта е трябвало да бъде свикано общо събрание. Такова решение не е било взето и на събрание на Съвета на директорите.

Всичко, което се случи до този момент – вдигане на капитала на дружеството, в това число и директорската рокада в МБАЛ “Киркович” (б.р. – смяната на досегашния директор д-р Николай Колев, който допоследно се бореше срещу обединението на двете болници), вещае само едно – шестият по големина град в България – Стара Загора, ще има само една болница с държавно участие, чието име най-вероятно ще бъде Университетска болница “Проф.д-р Стоян Киркович”. Въпреки че във Варна например те са много повече, да не говорим за София. Въпросът е: защо? Дали към евентуалната слята болница ще потекат милиони евра за превръщането й във високотехнологична? Или целта е оптимизация на разходите в смисъл 2-1=1?

Йовка НИКОЛОВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн