Д-р Евгений Желев: холдинговата структура е най-подходяща за двете старозагорски болници

STZAGORA.NET

На въпрос как ще коментира подписаното в петък споразумение между изпълнителните директори на МБАЛ “Проф. Ст.Киркович” и Университетската болница в Стара Загора за поемане на общи дейности и постепенното им обединяване, старозагорският депутат от Коалиция за България д-р Евгений Желев отговори днес пред медиите по следния начин:

- Ще задам актуален въпрос на министър Стефан Константинов още като се прибера в София, за да чуем какви са и неговите намерения. Но механично сливане на двете заведения според мен по закон е невъзможно. Две търговски дружества като тях в каквато и посока да се променят, трябва да преминат през ликвидация, както е по Търговския закон. Как ще стане това и кой ще го направи? Коментарът ми за споразумението е – едно нещо като нищо. Едно нещо като идея. Но тази идея върви от 16 години. За мен работещата формула е холдингът. Холдингова структура с ясно обединение на две самостоятелни единици и преразпределение на функции. Тогава ще има един борд, а не два, ще има действия за сметка на администрацията, а не на работещия персонал от специалисти – сестри и лекари. Това спокойно можеше и досега да се направи. Въпрос е на воля от страна на министерството.

Подписването на такъв тип протокол явно говори, че двамата директори са подложени на определен натиск, за да решат проблема, но не могат те сами да го направят. Водещо трябва да е министерството, което да каже ясно какво иска. Постепенно сливане и обединение би могло да се направи през холдинга и с хабилитиране във времето на определен брой лица, работещи в МБАЛ, и тази болница да придобива университетски характер. Другият вариант е да се промени Законът за лечебните заведения, където би могло да се пише, че когато не е универститетска, определена болница може да е клинична база, каквато беше навремето старозагорската – ПОКБ (първостепенна окръжна клинична болница), което даваше възможност при определени условия да има обучение на студенти. И щом като отговаря болницата на трето ниво на компетентност, тя може да бъде и клинична база.

Но трябва да си даваме сметка, че Тракийският университет и Медицинският факултет към него трябва да имат действително база, за да могат да съществуват. Сложна е задачата. Но в крайна сметка трябва да се търси такава работеща формула, която ще е удобна на потребителя. Защото и двете болници в момента са с голямо текучество на кадри. Особено от МБАЛ. Те избягаха, намериха си работа другаде. Нищо не предвещава, че това положение ще се подобрява.

Дълговете на двете болници са някъде около 20 млн. лева (12 млн. на МБАЛ и 8 млн. на УМБАЛ). Кой ще ги покрива? Този проблем също трябва да се реши – активи, пасиви – как ще се преразпределят, кой ще ги поема, кой ще ги плаща? Не е лесна ситуацията, но трябва да се търси онзи вариант на преразпределение на функции, който в крайна сметка ще изпълнява държавната политика. Защото е време да се говори сериозно за системата на здравеопазването. Какво решава грубото администриране и финансовият натиск за ограничаване броя на болниците? То няма как да стане.

Или трябва да се каже: държавните, общинските, областните и университетските болници определят политиката на държавата в областта на здравеопазването и черпят ресурса, който се събира в касата; частните са си частни, ако има място за тях, има и такива форми. Или щом като ресурсът е такъв, трябва да дадеш и някакъв начин да се конкурират за него в ония места, където има повече здравни структури. В Стара Загора има 3-4-5 болници. Направете така, че да има конкурс. Този, който предоставя най-добри условия, най-качествени, на по-ниска цена – ако може да го направи, нека го ползва. Но това, което е в момента, не върши работа. Или затруднява работата.

А в здравеопазването днес има повече пари, отколкото преди 2-3-4-5 години. Преди така наречената реформа системата като организация беше перфектна, но парите не стигаха. Сега имаме значително повече пари, но организацията не е това, което според мен заслужават гражданите.

Двете старозагорски болници са във фактически фалит много отдавна. Това означава, че всичките им контрагенти ще трябва да връщат стотици милиони по 646 – един текст от Търговския закон, който казва, че дори и да си коректен, ако една фирма контактува с такъв, който е във фактически фалит отпреди 10 години, но фалитът е обявен сега, тази коректна фирма трябва да връща целия си оборот с него за 10 години назад. Как ще ги обявят двете болници във фалит? Нещата са толкова страшни, че този, който си мисли така елементарно да прекара всичката тази история, просто не знае къде и как може да затъне.
-vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн