Сделки за 57 000 лева бяха сключени на Борсата за проекти и идеи

STZAGORA.NET

В Стара Загора се проведе първата Борса на проекти и идеи. В Младежки дом се събраха представители на над 20 граждански и бизнес организации и предприемачи. Тя се реализира от фондация “Лале” в сътрудничество с Търговско-промишлена палата Стара Загора и Обществен дарителски фонд Стара Загора, и с подкрепата на Община Стара Загора.

Участниците в борсата представиха своите потребности и това, с което могат да бъдат полезни. Само за час бяха сключени 43 сделки, остойностени условно на 57 000 лева. Началото на инициативата постави председатлят на Палатата Олег Стоилов с удар на гонг:


Сдружение “Самаряни” спечели наградата за неправителствена организация, реализирала най-много сделки – общо 8 на брой. Търговско-промишлена палата – Стара Загора сключи 4 сделки и беше отличена в категорията “Бизнес организация”. Екипът на Палатата ще разпространява чрез своите медийни инструменти (ТВ предаване Инициатива, което се излъчва по ТВ Стара Загора, и чрез Икономически портал на регион Стара Загора) полезна информация, предоставена от клуб Ретро, от Клуб на астрономите любители “Гемма” и др.

Рекламна агенция “Алфа визия” също сключи 4 сделки. Тя ще осигурява луксозни отпадъчни материали на Информационния център “Европа директно”. С тях децата от Стара Загора ще изработват коледна украса, която ще изпратят на своите връстници в останалите държави на Стария континент в подкрепа на инициативата Коледната елха на децата на Европа.

Агенцията за регионално икономическо развитие ще дава на ГПЧЕ “Ромен Ролан” европейска литература, а учениците ще правят преводи за целите на агенцията.

Четири успешни сделки сключи и Божидар Ройдев, управител на “Ройдев” ЕООД. Той ще предоставя компютърни услуги на Дома за деца, лишени от родителски грижи “Теофано Попова”, на сдружение “Различния поглед” и др.

Целта на борсата е да улесни диалога между неправителствените организации и бизнеса и да насърчи реализирането на полезни проекти и идеи.

В Борсата за проекти и идеи участваха още: Обществен дарителски фонд – Стара Загора, училищното настоятелство на ГПЧЕ “Ромен Ролан”, сдружение “Родители-новатори”, “Алтернатива 55″, сдружение “Здраве и морал”, прабългарската школа за оцеляване “Бага-тур”, клуб по конен спорт “Феномен”, клуб “Екоспейс”, който има идея за изграждане на спортна площадка “Въжен парк”, и др.

Моделът, който Фондация “Лале” въвежда в България, е Борса на проекти и идеи. Той е създаден и е много популярен в Холандия, където ежегодно се провеждат десетки местни борси. От 2007 година моделът се прилага с успех и в Германия, Австрия, Белгия и други европейски страни. Фондация “Лале” получи правата и документите за разпространението му в България от партньорски организации в Холандия (MOVISIE и Community Partnerships consultants) и Германия (фондация Бертелсман).

В България има вече успешно проведени борси в градовете – Русе, Пазарджик, Пловдив, Варна, София, Търговище и Плевен. Последната е в Стара Загора.
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн