РИО-Стара Загора предлага 88 професионални паралелки за наесен

STZAGORA.NET

Областният управител Недялко Недялков откри заседанието на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие. Комисията, под председателството на зам. областния управител Димитър Драчев, обсъди и прие проекта за държавния план-прием на държавните и общински професионални гимназии, професионални училища за учебната 2012/2013 година.

„За мен е удоволствие да открия първото за 2012 година заседание на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие и да пожелая на всеки един от вас спорна и идейна година. Надявам се за в бъдеще в системата на професионалното образование и обучение на училищата в областта да намират място все по-желани, иновативни и практични специалности и да привличат ученици от цяла България”, заяви областният управител Недялко Недялков.

Началникът на Регионалния инспекторат по образование Татяна Димитрова в своя доклад информира, че областната мрежа обхваща 21 държавни и общински училища, в които се осъществява професионално образование и обучение. По видове и степени те са: 19 професионални гимназии, 1 СОУ с професионални паралелки и 1 специално училище с такива. За новата учебна година РИО – Стара Загора прави предложение за утвърждаване през МОМН на общо 88 професионални паралелки, от които дневна форма на обучение-61, задочна форма – 19 и една – вечерна форма на обучение.

Направено е предложение за разкриване на две нови професии – „Организатор на интернет приложения” в Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски” – Стара Загора и „Сътрудник в малък и среден бизнес” в Професионалната гимназия по селско стопанство „Гео Милев”, в Мъглиж.

Миналата учебна година не е реализиран планът за прием в 16 професионални паралелки, информира началникът на РИО Татяна Димитрова. Без ученици са останали специалности в областта на металообработването и машиностроенето, електротехниката и енергетиката, дизайн и хранителни технологии.

В Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие участие взеха представители на местната власт, директори на „Бюро по труда”, „Регионална дирекция за социално подпомагане”, „Областна инспекция по труда” и други държавни институции, НПО и синдикати.
-vvv

бутон за споделяне

1 коментар on “РИО-Стара Загора предлага 88 професионални паралелки за наесен”

  • Елина Станчева wrote on 25 юни, 2012, 21:05

    Извинете,как мога да разбера дали съм приета след като съм кандидатствала ?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн