Откровено за стачката в “Мини Марица-изток”: За кого бият камбаните

STZAGORA.NET
Миньорската стачка приключи. Подписа се споразумителен протокол, част от който ще бъде съобщен на медиите, а друга част – не, т.е. ще се изпълнява тихомълком. Защо? За да не се настройва общественото мнение срещу бранша. Сякаш то (общественото мнение) отдавна не беше формирано, още от първите публикации в телевизии и вестници за доходите на един миньор и за “коледните претенции” на синдикатите.

Моите искрени уважения към редовия миньор, към труда му, към приноса му, даже и към претенциите му. Него не съдя. Затова по тези въпроси ги има синдикатите – да формират мнение и да устояват позиции. Затова, приятелю, не се обиждай от моите упреци, те не са насочени към теб, а към организаторите на протеста. Тези, които не виждат по-далеч от носа си и които, меко казано, разсъждаваха и действаха чисто егоистично, без да мислят за последиците извън “Мини Марица-изток” или от незнание, или пък от много добра информираност, което е още по-лошо, да не кажа страшно. Защото с тази стачка се рекетира българската енергетика, рекетира се държавата!

Кой е големият печеливш и кой – губещ? Както на последните избори, победени няма. И двете страни могат да се считат за победители. Веднага възниква въпросът защо трябваше да се стига до ефективна стачка. Всеки стачкуващ ще загуби толкова от месечния си доход, колкото ще спечели от споразумителния протокол. Едни пари ще отидат от единия джоб в другия, или по-точно: няма да отидат. В този смисъл печелившо е ръководството на Мините. От друга страна, синдикатите направиха всичко възможно да не бъдат големият губещ, поне за пред членовете си.

Съвсем отговорно заявявам: ако аз бях страна по преговорите, щях да договоря. Нямаше да се стигне до ефективни протести. С екипа от ръководството на рудниците съм работил повече от три години. Познаваме се добре и те сигурно биха потвърдили предположението ми. Да, ама не! Не бях потърсен нито за мнение, нито за съвет, нито за препоръка.

И в името на синдикалната солидарност аз мълчах, защото, ако си бях изразил мнението, то щеше да е отрицателно. Нещо повече, в понеделник, 16.01.2012 г., часове след обявяване на миньорския протест, Синдикалният съвет на КНСБ в ТЕЦ “Марица Изток 2″ се събра, разгледа и обсъди всички аспекти (известни ни от медиите) и даде категорична и ясна оценка:

- не одобрява стачката на колегите си
- счита за неморално във всеобща финансова криза и на фона на оскъдните семейни бюджети в другите браншове да се поставят подобни финансови претенции – и т.н., и т.н.

Пак в името на синдикалната солидарност изрично се разбрахме да не даваме гласност на подобно отрицателно становище с идеята да не навредим и противопоставим синдикалистите в две водещи съседни държавни предприятия. След като не можем да помогнем, поне да не навредим.

Не очакваме благодарности. Напротив, след публикацията на този материал очаквам порой от упреци и негативни коментари. Защото в крайна сметка големият губещ от ефективната стачка на миньорите в “Мини Марица-изток” се оказа държавната ТЕЦ “Марица Изток 2″. Преднамерено или случайно, на този проблем не беше обърнато внимание при подготовката на стачката. Това оставям на съвестта на организаторите или на анализатори и компетентни проверяващи органи.

Със заповед на министър Трайков беше спрян износът, бяха изключени два блока по 230 мегавата. Чрез диспечерите работещите блокове бяха приведени в минимални режими на работа. Увеличени бяха разходите за мазут. Качи се на максимално ниво градусът на напрежение както на ръководството, така и на редовия работник. Един такъв огромен енергиен обект не е като часовник – като спре, сменяш батерията и той пак тръгва.

Всички щети – остойностени и пресметнати – тепърва ще бъдат публикувани.

Призовавам ръководството на БЕХ и министър Трайков да не проявяват “знак на добра воля”, а да дадат ход на иска и той да се реши в съда. Там вещи лица, юристи и съдии да се произнесат.

Защото за тези неща, повтарям, трябваше да се мисли предварително, да се анализират последствията, да се претегли всяко “за” и “против” такива действия. От страна на организаторите непознаването на проблемите и последствията от тях не оневинява този, който ги е причинил.

Христо ДЯКОВ,
председател на КНСБ
в ТЕЦ “Марица Изток 2″

-

бутони за споделяне

15 коментари on “Откровено за стачката в “Мини Марица-изток”: За кого бият камбаните”

  • Миньор wrote on 24 януари, 2012, 23:23

    Наистина е предателска позицията ти, приятелю-предателю. Ако вие енрегетиците сте на зор, защото по закон не можете да стачкувате, винаги подкокоросвате нас, миньорите. И ние досега сме вадили жарта от огъня вместо вас. А днес – нож в гърба. Защо, бе Бруте? Пардон, защо бе Христо?

  • стоянов wrote on 25 януари, 2012, 11:59

    Защо,след като сме под шапката на БЕХ, за една и съща длъжност разликата в щата е с около 450 лева повече в полза на работещите в ТЕЦ-а? Преди няколко години щатовете бяха почти еднакви. Защо не обявите и вашите заплати, бонуси и всякакви други привилегии, пък тогава да видим и чуем общественото мнение.

  • minior wrote on 25 януари, 2012, 12:19

    a,te ne odobrqvali sta4kata,ami za6to da q odobrqvat,za6to ne napravi6 publi4no dostoqnie zaplatite v ТЕЦ „Марица Изток 2” ili ne razkaje6 za blizkite si otno6eniq s rukovodstvoto na minite v momenta a?ti izob6to ne si za mqstoto koeto zaema6 spored men ”ICHKA”

  • не енергетик wrote on 25 януари, 2012, 14:04

    Добре де, нали уж не става въпрос за пари, а? стоянов, като не ти харесва напусни и отиди в частна фирма за 500-600 лв. и тогава виж как изглежда вашата стачка в очите на цяла България!Ама никой не се маха, само се мрънка.А в рудниците има цели “династии”,там се стои пожизнено, защо бе стоянов?

  • Kokodjambo wrote on 25 януари, 2012, 14:14

    Другарю Дяков, в качеството Ви на какъв да ВИ викат на преговорите?
    Макар че управленският състав да е от ТЕЦ 2, все пак това са Мини Марица изток!
    За морал ще говорим, когато Мините си намалиха цената на въглищата, а ТЕЦовете (с увещанието и те) си я запазиха. Другият морал е, че миньорският труд е много по-трудоемък, а заплатите ни са 30-40% по-ниски.
    И накрая не мислите ли, че вашите тецаджйски издънки Ви спретнаха номер?

  • jojo wrote on 25 януари, 2012, 14:42

    другаря придсидател на канесейбето нещо сай изтървал…що не пише за техните бонуси и заплати , ами коментира на миньорите?… а и преди години когато вземаха само по няколко влака на ден и трябваше да се намали производството на мините – тогава не рива, а хората трябваше да излизат в отпуска…

  • Анонимен wrote on 25 януари, 2012, 17:06

    Поздравления за статията и за Христо!!!

  • Питащ wrote on 25 януари, 2012, 18:11

    Другарю Дяков, май и вие като депутатите сте с “професия” синдикалист. Закръглихте май 20 годинки на това местенце. Откога не сте слизали долу в забоя, въпреки че сте в енергетиката….Иначе поздравления. Добър рибар сте……., на наивни шарани…..

  • Анонимен wrote on 25 януари, 2012, 22:31

    ei *** kaji kakav ti e 6tata i privelegiite koito sa za na6a smetka
    Бележка на администратора: Молим коментиращите да се придържат по възможност към най-благоприличния тон, на който са способни, въпреки очевидно конфликтната тема. Нецензурните изрази ще бъдат замествани с ***, като в случая по-горе.

  • Анонимен wrote on 25 януари, 2012, 22:44

    Този говори като търговец.Да купи домати за 20 ст. от производителя и да ги продаде на 80, като нито дъжд го вали, нито вятър го духа.

  • Анонимен wrote on 26 януари, 2012, 9:59

    Дяков Ви е написал какви коментари очаква. Не виждам какво се пънете да доказвате? Всички ще плащаме сметките за ток. Да сте живи и здрави!!!

  • Анонимен wrote on 26 януари, 2012, 19:58

    Дяков, Дяков ако питаш за кого бият камбаните да ти кажа:
    Бият за такива *** като теб. Бият за *** като теб. Бият за такива *** като теб. Бият за *** като теб. Как не те беше срам, бе да се нахвърляш върху братята си. Сбогом, ***, за мен вече не съществуваш. И в твоя стил дали да не взема да ти публикувам в пресата някои дребни далавери за да се заинтересува отново местната икономическа полиция. А, какво ще кажеш?

    Бележка на администратора: Молим коментиращите да се придържат по възможност към най-благоприличния тон, на който са способни, въпреки очевидно конфликтната тема. Нецензурните изрази ще бъдат замествани с ***, като в случая по-горе.

  • Анонимен wrote on 27 януари, 2012, 16:42

    Истината боли, нали господа миньори. Поздрави на Христо за статията!

  • Анонимен wrote on 5 февруари, 2012, 21:17

    драги ми г-н Дяков или госпожица да ви нарека…с 2 думи п ри евентуална стачка в Тецовете ние миньорите да започнем на ви плюем така ли…това не е ли малко като поп Кръстьо който е предал Левски…ами заповядай на багера да ти връча един чук да избиваш зъбите в калта на -15 градуса или на +40 а аз ще седя в кабината и ще ти викам “бравоооооо…” чуваш ли се изобщо какво пишеш…ако искаш можи и да сравним фишовете…или да ви направим вас публично достояние…но не ние сме миньори зли но с добри сърца…то жените ни и родителите ни знаят повече за работата в рудника отколкото вас….жалко че сте били в ръководството на вас и лопата не бих ви дал…

  • Анонимен wrote on 7 март, 2013, 21:14

    уважаеми г-н Дяков утре е 8 март жените от охраната също заслужават подаръци които раздавате.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн