Да молим Господ да вразуми архиереите, призовава журналистът Горан Благоев

STZAGORA.NET

Горан Благоев

Второто представяне след столицата на знаковата книга “Истории за плач и за надежда” на историка и журналиста в БНТ Горан Благоев се състоя на 23 януари т.г. в Стара Загора, по покана на Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

“Безкрайно съм благодарен от този факт, защото Стара Загора присъства на три места в моята книга – каза авторът по време на срещата. – За този град става дума в главата, посветена на Левски и вярата. Поместени са факти и данни за героизма на 62-мата старозагорски войници, участвали в Балканската война. В “Хроника за едно падение” Стара Загора отново се споменава, но поради една персона, която трудно мога да нарека митрополит.”

Книгата съдържа исторически достоверни текстове, посветени на Благодатния огън, за изгубването на Хилендарския манастир, за игрите на висшите клирици с архонти и тайни общества, за аферата с черновата на “История славянобългарска”, интервюта с църковни лидери – Вселенският патриарх Вартоломей, покойният сръбски патриарх Павле, доайенът на кардиналите във Ватикана Анджело Содано и др., в това число и с патриарх Максим за служенето му при комунизма, както и есета на автора.

“Темите в “Истории за плач и за надежда” са парливи и страшни за обществото. Безобразията около нас до такава степен са притъпили сетивата ни, че свикнахме с тази безнаказаност като с нещо нормално и закономерно – заяви редакторката на изданието Теодора Димова, дъщеря на големия български писател Димитър Димов. – Като дълбоко вярващ човек, Горан Благоев говори за църквата с болка и синовна нараненост. С честна гражданска позиция той изговаря истината, изважда “разваленото зърно” не за да петни църквата, а за да се опитваме да я почистим.”

Събитието се радваше на много голям интерес от старозагорската публика, която поставиха парливите въпроси на деня, свързани с отварянето на досиетата, в т.ч. и на Старозагорския митрополит Галактион. Според г-н Благоев архиереят ни е отсъствал от честването на именния ден на патриарх Максим, въпреки че от Старозагорската Митрополия обявиха обратното. Изказаха се редица нелицеприятни становища за дядо Галактион и за църковнослужители, които не показват на миряните що е истинска християнска любов, смирение и служене на Бога.

На въпрос какво да е поведението на обикновения православен християнин след огласяване на живота на клириците журналистът отговори:

“Този, който е истински вярващ и иска да върви по този път, според собствените си сили трябва да се моли за такива хора (като владиката ни), Господ да им даде мъдрост и да осъзнаят греха си. Да се покаят и да станат истински водачи и духовници. За съжаление онова, което се наблюдава през последните няколко години със Старозагорския архиерей, не говори, че това ще се случи. Но като християни трябва да вярваме до последно.”

Росица РАНЧЕВА
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн