Илиана Иванова: Първата среща на президента Плевнелиев е заявка за принадлежността на България към голямото европейско семейство

Агенция “Фокус”/STZAGORA.NET

Илиана Иванова, евродепутат от ЕНП, в интервю за Радио „Фокус”

Илиана Иванова

Водещ: Встъпването в длъжност на четвъртия български президент е тема на днешния сутрешен информационен блок. В следващите минути ще се фокусираме върху първите срещи, които Росен Плевнелиев проведе, непосредствено след влизането си на „Дондуков” №2. Новият български президент се срещна с еврокомисаря за международно сътрудничество, хуманитарно помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиев и с еврокомисаря по регионална политика Йоханес Хан. Самият президент определи срещата си като знакова. За коментар по темата потърсихме евродепутата от ЕНП Илиана Иванова. Г-жо Иванова, какво е значението на първата среща на президента Росен Плевнелиев?
Илиана Иванова: Аз не мисля, че тази среща е случайна. Ако си припомним още по време на кандидат-президентската кампания, всъщност едно от първите посещения на кандидат-президентската двойка тогава беше именно в Брюксел. Именно по покана на българските евродепутати от ГЕРБ, кандидатът за президент Плевнелиев и г-жа Попова се срещнаха с водещи европейски политици – с председателя на Европейския парламент г-н Бузек. За мен сегашната среща всъщност е символична среща за европейската ориентация на България. Отново да се потвърди това желание, тази визия, която има България, да бъде наистина един достоен член на ЕС. Тази първа среща с представителите на Европейската комисия, според мен, дава силна заявка за тази принадлежност на България към голямото европейско семейство. Не случайно и първата среща, извън България, която предстои на новоизбрания президент, отново ще бъде в Брюксел. След няколко дни той ще бъде тук – в Брюксел. Така че няма нищо случайно в тези неща. Аз пожелавам много успех на новоизбрания президент и съм сигурна, че той ще представлява България по най-достойния начин.
Водещ: Да, едно от посланията му беше – Европа на регионите, България на регионите. И ето, че първата му среща е и с комисаря по регионална политика Йоханес Хан. Нещо друго, което се случи, беше подписването на меморандуми за разбирателство на българското правителство със Световната банка и с Европейската инвестиционна банка. Какво значение ще имат тези документи?
Илиана Иванова: Аз мисля, че това е един много сериозен акт и се подписаха наистина важни документи, които ще осигурят на България възможността да ползва услугите наистина на едни от най-най-високо квалифицираните експерти от тези международни финансови институции. Доколкото знам, става въпрос за техническа помощ и от експертите на Световната банка, и на Европейската инвестиционна банка. Специално за Европейската инвестиционна банка, тъй като съм и докладчик по годишния доклад в Европейския парламент по тази тема, мога само да потвърдя успехите – Европейската инвестиционна банка през 2010 г. успя да помогне на над 115 хил. малки и средни предприятия, заемите, финансовите инструменти, които бяха отпуснати като помощи, България е един от бенефициентите. И нещо много важно, което всъщност след няколко дни ще стане публично, като част от доклада, по който работя за 2010 г., съм предложила специални текстове, според които страните с добра финансова дисциплина да бъдат стимулирани от финансови институции като Европейската инвестиционна банка. Надявам се това предложение да бъде подкрепено от колегите и да заработи, защото знаем, че икономическата, финансовата логика оправдава да бъдат стимулирани не само страните, които са в затруднение, но най-вече тези, които са с добра финансова дисциплина. Така че напълно подкрепям подписването на тези споразумения и очаквам Европейската инвестиционна банка да бъде още по-активна в подкрепата си за дребния и средния бизнес, и новите страни-членки най-вече.
Водещ: И в края на разговора ни ще се възползвам от това, че имаме връзка с Брюксел, за да ви попитаме и нещо друго. Днес ще се проведе първата среща за годината на финансовите министри в Брюксел. Отново темата е дълговата криза, ситуацията в Гърция. Какви са очакванията за тази среща?
Илиана Иванова: Очакванията са да имаме някакъв окончателен текст, по-сериозна договореност на новия фискален договор. Аз се надявам да изчистим и последните неясноти по текстовете. Спорните текстове, засягащи данъчна хармонизация, ние няма как да приемем. Това сме го заявявали нееднократно. В крайна сметка трябва да бъде постигнато някакво споразумение. Това няма да бъде лесно. Много ще е трудно, но ще видим, в крайна сметка финансовите министри са тези, които ще имат тежката дума и се надявам днес да имаме някакъв по-окончателен вариант на новия договор.
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн