Кметът гостува на проф. Балкански на Бъдни вечер в Оряховица

STZAGORA.NET

“На 16 юни 2012 г. в с. Оряховица официално ще бъде открит Националният институт за образование (НИО), който функционира от октомври 2006 г. в реставрираните сгради на училището в селото. Сградата е дарена на Фондация „Миню Балкански” от Община Стара Загора, реставрирам я със собствени средства.” Това бяха първите думи на проф. Минко Балкански, с които той посрещна кмета Живко Тодоров при първото му посещение в ремонтираната и обновена сграда. Извършват се довършителни дейности, входното антре се изографисва от живописеца Борис Делчев, завършил и живеещ в Париж.

Основната дейност на НИО се състои в провеждането на курсове за обучение на преподаватели в областта на Информационните Технологии. Изявени преподаватели като Ангел Ангелов – по информатика, Теодоси Теодосиев – по физика и Сава Гроздев – по математика, провеждат там летни школи и курсове с даровити деца с цел постигане на високи резултати на международни състезания. Желанието е голямо, не смогваме да поберем всички желаещи деца от страната, похвали се Теодосиев.

Кметът Живко Тодоров разгледа с интерес лабораториите с компютри и добрите условия, създадени за провеждане на пълноценен учебен процес, настаняване и отдих. По думите на проф. Балкански Община Стара Загора е направила нещо уникално, сега предстоят разговори с кмета и екипа му, как да бъде използвана рационално срадата.


На 6 януари, на специално организираната за градоначалника, приятелите на проф. Балкански от страната и селото, за гостите от Лондон и Париж традиционна Бъдни вечер, всички имаха възможност да наблюдават обичая „Коледуване”, представен от деца от Комплекса за социални услуги в с. Асеновец, традиционни танци, музика и песни, изпълнени от ансамбъл „Загорче”, заедно с художествения ръководител Венелин Кръстев. Кметът и някои от гостите се хванаха на хорото заедно с малките танцьори. Всички опитаха традиционни български ястия и напитки и се насладиха на топлата атмосфера край камината в родния дом на професора, превърнат в музей на традиционния български бит.

-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн