Трайчо Трайков, Генчо Генчев от КТ “Подкрепа” и зам.-директорът на “Мини Марица-изток” Стефан Танев – в разговор по Би Ти Ви за исканията на синдикатите

STZAGORA.NET
Чуто в утринния блок на Би Ти Ви на 6 януари 2012 г., петък, в предаване с участието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, зам.-изпълнителния директор на “Мини Марица-изток” ЕООД Стефан Танев и председателя на Миньорския синдикат към КТ “Подкрепа” Генчо Генчев.

Трайчо Трайков: Стачка още няма, надявам се, че няма и да има. Защото би било парадоксално в едно добре работещо предприятие, което работи добре поради колективните усилия на всички и в което работната заплата е два пъти по-висока от средната за страната, където се получават бонуси и премии и т.н., да възниква напрежение във връзка с пари. Още по-малко пък, приемам някой да излезе и да каже – аз заплашвам енергийната система в страната, заплашвам снабдяването на хората, поради моя проблем с парите.

Водещ: Ще има ли режим на тока обаче, ако стачка на 12-ти стартира? 1/4 от енергията в страната се осигурява благодарение на суровината на тези енергийни въглища.
Трайчо Трайков: Режим в никакъв случай няма да има, защото в решението си Арбитражната комисия казва, че стачката не трябва да е причина за недостиг на електроенергия за населението. Ако се появи недостиг, ако е започнала стачка, ще трябва да започнат работа отново.
Имаме наистина едно все по-добро работещо предприятие, което се дължи основно на оптимизирането на технологичните процеси и подобряване организацията на работа, на това, че сме осигурили пазар за въглищата. Защото извършихме рехабилитация в ТЕЦ “Марица-изток 2″, защото осигурихме включването на енергийната система на ТЕЦ „Марица-изток 1″, така че и те да могат да купуват въглища, и не на последно място, защото осигуряваме износа на този ток. Така че, когато се подобряват резултатите, ползите трябва да бъдат за всички. Трябва да бъдат и за работниците в мините, и това е факт – с 15 процента увеличение на заплатите от юли месец. Трябва да бъдат и за собственика на компанията – държавата. Това означава по-висока печалба. Трябва да бъдат и за потребителите на стоката, тоест, електроенергия на по-ниска цена. Това, според мен, е справедливото разпределение. И то е факт – работниците получават с 15 процента по-високи заплати, държавата получава по-висока печалба тази година с десетина милиона лева, а потребителите на електроенергия получават най-евтината електроенергия в Европа.

Водеща: Каква е средната работна заплата на един работещ?
Трайчо Трайков: 1550 лева. Плюс 1300 лева коледен бонус, плюс 720 лева за отопление. Това е, преди Коледа всички взеха допълнително по 2000 лева. И не само това, ами тези 1300 лева бонус, те казаха – да, ама ние искаме да се индексират с инфлацията от началото на годината. О’кей, индексираха се още по 35 лева на човек. Това не са лоши резултати. Дори да има някакво поле за разговори във формулировката, начинът те да се разрешат е с разговори. И когато започнат разговори, а след това някой става и казва – аз държа 90 процента от въглищата и внимавайте, защото ще ви спра тока…

Водеща: Кой е този някой?
Трайчо Трайков: Синдикалният ръководител от „Подкрепа” – тогава вече това за мен е рекет. Ръководството е предложило три варианта за допълнителни бонуси, свързани с резултатите. Аз между другото, искам да ги окуража, след като колегите са на пряката линия, и ръководството, и синдикатите. Когато започнат преговорите за нов Колективен трудов договор към март месец, да помислят много сериозно за въвеждане на гъвкава компонента на възнагражденията, която да бъде свързана наистина с резултатите. Да е определено каква част от заплатата зависи от резултатите и тя да се движи нагоре и надолу. А не както сега – когато резултатите са добри, искаме повече пари, а ако резултатите се влошат, всички ще се скатаят и съм сигурен, че никой няма да стачкува за да му намалят заплатата.

Генчо Генчев: Министърът спомена, че изпълнението на относителния дял ще бъде от порядъка на 36 процента, а в споразумението и базата данни средният процент излиза 38. Ние приказваме за тези 2 процента. Два процента в „Мини Марица-изток” са 10 милиона. Вижте с каква техника се работи в „Марица-изток” и по какъв начин работят хората, с какви неимоверни усилия. Ние искаме да се изпълнява споразумението от 12 юли. Други искания нямаме. Не става въпрос само за пари, да се разберем. Не се изпълняват и договореностите по Колективния трудов договор, правят структурни реформи в нарушение на Кодекса на труда и КТД. Няма персонал – по щатно разписание трябва да сме 7465, и по концесионен договор, а ние работим 7100 човека.

Стефан Танев, зам.-изпълнителен директор по технико-икономическите въпроси: Считам, че стачката няма основание, особено по икономически причини. Има някакви други: дестабилизиране на енергийната система, на обществото, създаване на такава обстановка, че да се създаде несигурност в обществото.

Водеща: Кой го прави това, кой използва синдикатите, за да прави това?
Стефан Танев: Това не мога да го потвърдя, но тези мотиви, които в момента се изтъкват на първо място, нямат никаква обосновка.

Водещ: Кого подозирате?
Стефан Танев: За мен все още е неясно и аз като гражданин се възмущавам, и ние като ръководство, че вместо да се радваме на това, че постигнахме едни непостигани досега резултати – 33 милиона тона въглища, [връх в] 60-годишната история на „Мини Марица-изток”…

Трайчо Трайков: Искам да призова настоятелно колегите, ако обичат, и синдикатите, ръководството, да се върнат на масата на преговорите. Този път, като последните два, синдикатите да не стават да си тръгват при първия случай, при който не им се приемат исканията. Да се радват на това, че е ангажирано ръководството на компанията, на министерството, на правителството. Че създаваме икономическа обстановка, която дава възможност за просперитет на тяхното предприятие. Това ние го осигуряваме. Действително трябва да се засили инвестиционната програма и това е планът ни за следващите няколко месеца – и по отношение на нова техника, на консумативи, на рехабилитация, всичко това ще стане. И когато се постигнат ползи от един държавен актив, каквито са „Мини Марица-изток”, тогава ползите трябва да са за всички: и за работещите, и за собственика, и за потребителите на електроенергия.
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн