Бойко Борисов, Симеон Дянков и Лиляна Павлова инспектираха “Тракия” край Нова Загора

STZAGORA.NET

Голяма част от автомагистрала „Тракия” ще бъде готова до 30 юни тази година. Това заяви по време на инспекцията на пътен възел Нова Загора министър-председателят Бойко Борисов, който бе заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и финансовия министър Симеон Дянков. От Агенция „Пътна инфраструктура” уточниха, че движение ще бъдат пуснати лот 2 – Стара Загора-Нова Загора (31,8 км), лот 3 – Нова Загора-Ямбол (35,7 км) и 18 км от лот 4 – Ямбол-Карнобат, в участъка до Петолъчката. Последният лот 4 от магистралата ще бъде завършен през февруари 2013 г.

На лот 3 премиерът и двамата министри бяха посрещнати от Димитрис Кутрас, президент на гръцката “Актор”. Той отчете пред тях, че 80% от лота вече са готови.

Пътен възел „Нова Загора”, където бе извършена инспекцията, е изграден по схемата “полудетелина” и позволява безконфликтно пресичане на движението по автомагистралата и републикански път ІІI-554 Нова Загора-Раднево. Новото инфраструктурно съоръжение дава възможност и за безопасно включване на движението в посока към София и Бургас. Мостовото съоръжение е с четири отвора с обща дължина 72 м. Пътният възел е изграден с месец и половина предсрочно от заложеното във времевия график.

Министър Павлова заяви пред журналистите, че на строителите на трите лота от „Тракия” досега са изплатени около 250 млн. лв., което е над 51% от стойността на сключените договори за изграждане. По някои от големите пътни инфраструктурни проекти, които в момента се изпълняват със съфинансиране от Кохезионния фонд на ЕС чрез ОП „Транспорт”, строителните дейности ще продължават през целия зимен сезон. Министърът на регионалното развитие и благоустройството каза още, че предвидените инвестиции в пътна инфраструктура тази година са около 700 млн. лв.

Лиляна Павлова съобщи, че тази година Агенция “Пътна инфраструктура” ще разполага със 700 млн. лева за разплащане на строителство по пътищата. Вече са обявени търговете за строителство на трасетата край Враца, Монтана, София-Калотина. От март започва и рехабилитацията на нови 240 км от второкласната и третокласната пътна мрежа и така рехабилитираните пътища ще бъдат повече от 2500 км.
* * *

Премиерът Бойко Борисов: Няма да има избори, докато не завършим магистралите

“Няма да има предсрочни избори. Докато не построим магистралите, няма да излизаме на избори”, заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на надлеза на пътния възел на АМ “Тракия” до село Дядово. По думите му правителството няма да се яви на избори, докато не приключи строителството на всички големи пътни инфраструктурни обекти, като магистралите “Тракия” и “Струма”, а след година и половина, когато пътищата бъдат построени, едва ли ще се намери българин, който да гласува за друга партия, освен за ГЕРБ. “Всеки ден показваме какво сме направили. Всеки ден, всеки лев показваме къде го слагаме на хората”, заяви Борисов.

Премиерът със задоволство отбеляза, че не са се сбъднали и прокобите, че Европейската комисия няма да възстанови средствата на България, похарчени за инфраструктура, и благодари на Барозу, че още към 15 декември ЕК е превела парите на страната ни.

Миньорите нямат основание за недоволство, смята премиерът

Миньорите няма от какво да са недоволни, каза вчера министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти при откриването на надлеза на магистрала “Тракия” до новозагорското село Дядово. Той добави, че нищо не е обещавал, а миньорите вземали едни от най-високите заплати, коледни премии от 1300 лева и бонуси за храна и отопление, което е повече от вицепремиера.

“Искам да кажа, че въглищата са на държавата, на всички българи. Ние тази година вдигаме пенсии, майчински, вдовишки, минимална заплата. Трябват пари за инфраструктура. Ако работниците във всяко предприятие, което е на печалба, кажат ние си искаме парите, с какво ще вдигнем пенсиите и всичко останало?! Дянков ако ми каже – аз съм постигнал 2.1% дефицит вместо 2.5%, т.е. 400 млн. разлика, дай ми 4 млн. бонус, съгласни ли сте да ги дам?!”, каза още премиерът.

Според него това е демокрация – щом при това заплащане могат да излязат да стачкуват. Но ако мениджмънтът е обещал нещо, което не си го изпълнява, ще ги изпъдя, закани се Борисов.
Той припомни още, че благодарение на него, на неговата воля и желание “и с големи благодарности към Нона Караджова” “Брикел” продължава да работи и “няколко хиляди работници и миньори трябва да ни благодарят всеки ден” за спасените работни места.

Таня ИВАНОВА
-gerb

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн