Ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД оспорва основанието за стачка

STZAGORA.NET
Ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД внесе в Националния институт за помирение и арбитраж искане за определяне на арбитражен орган за разрешаване на възникналия колективен трудов спор между страните по КТД във въгледобивното дружество. В документа, който е подаден на основание чл.4, ал. 1 от ЗУКТС се предявяват искания за установяване наличие на изпълнение от страна на работодателя на т.3 от Споразумение подписано на 12.07.201г., установяване на липса на договорка между работодател и синдикати, както и установяване на нарушения на Закона за уреждане на колективните трудови спорове с оглед обявяването на ефективни стачни действия от страна на синдикатите във въгледобивното дружество.

Решението на арбитражната комисия при НИПА от 3 януари 2011 г. разреши провеждането на стачка на работниците и служителите на „Мини Марица-изток” ЕАД при определени условия, които да гарантират изпълнението на плана за защита при бедствия и аварии на територията на въгледобивното дружество, както и възстановяване на дейността, ако вследствие неподаването на гориво възникне непосредствена опасност от нанасяне на непоправими вреди върху имуществото на топлоелектрическите централи – клиенти на „Мини Марица-изток” и/или при недостиг на електрическа енергия за населението.

„Желанието на ръководството е да осигури достойно заплащане на труда на миньорите, без това да създава предпоставки за манипулации и натиск от страна на синдикалните лидери. Ръководството е отворено за нови преговори с представителите на синдикалните организации и стачните комитети, като се надяваме разумът да надделее и да посрещнем задаващите се през годината тежки предизвикателства за изпълнение на заявките на консуматорите, като в същото време осигурим стабилността на енергийната система в страната.”- заяви инж. Евгени Стойков, изпълнителен директор на „Мини Марица-изток” ЕАД.

Ръководството на най-голямото дружество за открит въгледобив в страната още веднъж изразява категоричното си несъгласие със спекулциите за оттегляне на подписи от сключеното на 12.07.2011 година споразумение, разпространявани от синдикални лидери в дружеството. Като отново подчертава, че своевременно се изпълняват всички договорености, разписани в Колективния трудов договор през 2010 г., както и ангажиментите, поети в цитираното споразумение.

В година на криза за икономиката бяха увеличени трудовите възнаграждения на персонала в размер на 15%, като средната работна заплата в дружеството достигна 1550 лв. На всички работници и служители в края на 2011 г. бяха изплатени разписаните в КТД парични средства за посрещане на отоплителния сезон в размер на 760 лв. и коледни премии от над 1300 лв.
-vvv

сподели бутон

2 коментари on “Ръководството на „Мини Марица-изток” ЕАД оспорва основанието за стачка”

  • Dimitar Enev wrote on 5 януари, 2012, 9:30

    За всяка Коледа и Нова година на работниците и служителите им са дават коледни по над 1500 лв. на калпак, отделно от големите им заплати. Подпомагат се всяка година с по 2 тона брикети. При излизане в платен отпуск им се отпускат по над 1000 лв. за почивка. Ами след като не им харесва това на тези господа – да стачкуват, но да не забравят, че има армия от безработни, които ще ги заместят на секундата за далеч по-скромни придобивки и заплати.

    И това ако не е цинизъм, здраве му кажете.

  • Dimitar Enev wrote on 5 януари, 2012, 9:34

    Когато не знаеш какво искаш, а се готвиш за стачка изходът е само един: Вън от комплекса!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн