Стачката в БДЖ приключва в понеделник

STZAGORA.NET

Графиците ще бъдат възстановени и за празниците гражданите могат да пътуват без проблеми

С подписването на нов колективен трудов договор в “БДЖ – пътнически превози” в понеделник приключва продължилата 24 дни стачка на работещите в системата на жп транспорта. До споразумението се стигна след продължили до полунощ в петък срещу събота преговори между ръководството на компанията и синдикатите, съобщи за медията ни председателят на Стачния комитет на железничарския синдикат към КНСБ Димитър Динев. По думите му договорът е в параметрите на съществуващия, остава да се изчистят съвсем дребни детайли във връзка със синдикалната защита при съкращения поради намаляване на работата, но принципно съгласие има и по този въпрос.

“Преговорите бяха трудни, прекъсваха няколко пъти, но към момента сме доволни. Успяхме да запазим доходите на работещите – заплати, допълнително възнаграждение за клас, за облекло, за храна, за нощен труд, остана и заплащането на изминат километър. От юни следващата година ще се въведе бонусната система към заплатите. Предстои разработването й, в което ще участват и синдикатите”, коментира Динев. Хората могат да бъдат спокойни, графиците ще бъдат възстановени напълно и за празниците ще могат да пътуват без проблеми, добави той.

От БДЖ обявиха, че над 1000 души вече са поискали да бъдат освободени по чл. 331 от Кодекса на труда, срещу което ще получат по 6 брутни работни заплати. Според ръководството на компанията, до края на годината броят на желаещите да напуснат доброволно ще достигне 2000.

Припомняме, че преди дни бе подписан нов двугодишен Колективен трудов договор и в “БДЖ – товарни превози”, който също запази параметрите на този от 2009 година. В Национална компания “Железопътна инфраструктура” обаче не се стигна до подписване на стачно споразумение и колективен трудов договор и работещите прекратиха стачката. Според синдикатите те остават в стачна готовност и не е изключено да има нови протести, ако се стигне до намаляване на заплатите им.

Таня ИВАНОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн