РК на БЛС настоява за твърда ръка срещу физическото насилие над медици

STZAGORA.NET
Декларация до председателя на Комисията по здравеопазване при НС, министъра на здравеопазването, председателя на УС на БЛС – София, областния управител на Стара Загора, кмета на Стара Загора и медиите разпространиха вчера от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз по повод инцидента с бити медици в Спешния център. Поради значимостта на проблема публикуваме декларацията, подписана от председателя на Управителния съвет на РК на БЛК д-р Светослав Стоименов, без редакторска намеса:

ДЕКЛАРАЦИЯ

От УС на РК на БЛС – Стара Загора

УС на РК на БЛС – Стара Загора, на свое извънредно заседание от 14.12.2011 г. категорично се противопоставя срещу ескалиращото насилие над лекари и медицински персонал. На 13.12.2011 г. група роми са упражнили физическа саморазправа над екип от Спешен център, който е обслужвал пациент след травма от ПТП, като екипът е пристигнал на място в Стара Загора с линейка. След преследване на линейката по улиците на Стара Загора в Спешен център е предизвикана груба саморазправа с медицинския екип от страна на ромската група. За съжаление това е втори инцидент в рамките на седмицата. Точно преди една седмица, в малките часове на нощта пиян ром налетя на бой над дежурния персонал в Спешно приемно отделение на МБАЛ “Проф. Ст. Киркович” АД.

УС на РК на БЛС – Стара Загора, категорично се противопоставя срещу насилието над лекари и останал медицински персонал и смята, че това е престъпление към сигурността на държавата.

УС на РК на БЛС – Стара Загора, не смята, че тези насилия са плод на някакъв етнически конфликт, но същевременно заявяваме, че компетентните държавни органи трябва да се намесят с твърда ръка за прекратяването на физическото насилие над дежурния медицински персонал. Считаме, че насилието и арогантността нямат политически цвят, религиозни мотиви и не са свързани с цвета на кожата на хората, а се определят единствено от възпитанието и морала на съответния индивид. Поради това очакваме бързата и решителна намеса на държавата за прекратяване на физическото насилие над лекари и друг медицински персонал.

Декларацията е гласувана от всички членове на УС на РК на БЛС – Стара Загора, на 14.12.2011 г.
-

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн