Конференцията на БСП остави Бойчо Биволарски начело на Общинския партиен съвет

STZAGORA.NET

Доц.Бойчо Биволарски остава председател на Общинския съвет на БСП в Стара Загора, стана ясно след тайното гласуване, с което тази вечер завърши близо 9-часовото извънредно заседание на 45-тата конференция на социалистите.

От участвалите в конференцията 176 делегати волята си изразиха 170. От тях 87 бяха против освобождаването на председателя на общинската организация, а 82-ма – за. Една от бюлетините бе пусната непопълнена и бе обявена за невалидна. Разликата от 5 гласа в полза на Биволарски го запази на  поста поне до провеждането на следващата, 46-та редовна конференция на БСП през 2012 г., след предстоящия пълен цикъл на отчети и избори в партията.

Илия Златев (на трибуната) представи приетия от Общинския партиен съвет анализ на изборните резултати. Вдясно от него: Бойчо Биволарски, Евгений Узунов, Мариус Кирков.

По време на дългото обсъждане на негативните за БСП резултати от местните избори и причините за тях се изказаха близо 30 социалисти. Сред тях бяха народният представител д-р Евгений Желев и председателят на Областния партиен съвет Трифон Митев. След дълго отсъствие в организационния живот на старозагорската партийна организация се завърна ексдепутатът Димитър Димитров. Участие в работата на конференцията взе и секретарят на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП Евгений Узунов.

176 делегати присъстваха в залата.

Оставките си като членове на Общинския съвет на БСП пред делегатите на конференцията подадоха шестима социалисти: зам.-председателят Антон Андреев, Георги Гьоков, Валентина Бонева, Трифон Митев, Иван Кралев и Сергей Петров. Съветът ще продължи работата си в намален състав от 36 души вместо досегашните 42-ма.

Тайното гласуване остави общинския председател Бойчо Биволарски на поста му с 5 гласа разлика.

Дебатите по време на заседанието преминаха в колегиален тон, въпреки направените остри констатации и изводи за представянето на БСП-Стара Загора на местните избори. С почти пълно единодушие, само с трима въздържали се, делегатите приеха анализа на изборните резултати, изготвен от специално излъчена 5-членна комисия на Общинския съвет. Оценката в него е добра за президентските избори и незадоволителна за местния вот.

Участниците в конференцията се разделиха в тезите си относно ролята на общинския председател на два лагера с диаметрално противоположни гледни точки. “Бойчо Биволарски бе за пример в кампанията, работи всяка секунда. Но той беше брутално и противоуставно предаден. Къде отиде партийната дисциплина? Тя не е само за редовите членове”, обяви Христо Христакиев от младежкия екип на БСП. Той отбеляза, че за пръв път в тази предизборна кампания активно са участвали и много млади социалисти. Цялата тяхна група се обяви в подкрепа на Бойчо Биволарски, включително новата им председателка Диляна Начкова, която неотдавна бе избрана на мястото на предшественика си Борис Боричев.

Втората гледна точка изрази бившият директор на завод “Берое” Васил Дюлгеров, председател на Сдружението на ветераните-социалисти. “БСП загуби не само изборите, но и своите политически позиции. Изпълнителното бюро на Общинския партиен съвет от дълго време не е колективен орган. Такъв лош климат в старозагорската партийна организация отдавна не е имало”, каза той и призова Бойчо Биволарски да се оттегли от председателския пост.

Илия Златев прикани: “Трябва да престанем да гледаме в пъпа си и да занимаваме хората с лидерските си проблеми”. Кольо Димов уточни: “Отношенията ни не са междуличностни, а принципни”.

“Не си използваме потенциала”, констатира Иван Митров от вътрешнопартийната федерация “Стара Загора”. “Партията е доста застаряла”, констатира той.

“Разочарован съм не толкова от изборните резултати, колкото от отношението ви тук”, обърна се към конференцията друг от младите социалисти – Неделчо Маринов. Заслугата за сплотяването на младите е именно на Бойчо Биволарски, напомни той и коментира резултатите от вота като колективна грешка.

“Анализът е едностранчив, от него не става ясно кой освен Биволарски е сгрешил”, каза Георги Гьоков. Недка Трифонова пък отбеляза: “Разединението не е сред нас, редовите социалисти, а сред ръководството ни” – и бе подкрепена с одобрителни възгласи от залата. “Приличаме не семейство в развод, което си вдига скандал и троши чинии”, нагледно обрисува ситуацията Бояна Буюклиева.

“Нещата тръгнаха зле още от 2004 г. Някой работи кадрово извън органите на партията”, сподели наблюденията си върху процесите в БСП-Стара Загора инж.Георги Георгиев. Тодорка Кадиева, председател на Общинската контролна комисия, пък запита: “Откъде изникнаха тези различия, тези нападки един срещу друг? В единия отчет бе виновен само д-р Желев, а в другия – само Бойчо Биволарски…”

“Загубихме заради избора ни на кандидат-кмет. Бойчо Биволарски не си даде сметка за отношението към него от страна на избирателите и бизнеса. Нужен ни е нов стил на ръководство”, констатира Валентина Бонева. “Сбъркан стил на работа. Не могат да се понасят помежду си. Как ще работим по-нататък?”, запита и бившият директор на ОУ на МВР Игнат Колев, сега председател на основната партийна организация на БСП в Кирилово.

“Не се случи анти-ГЕРБ протестната вълна”, отбеляза Трифон Митев. Според него е належащо да бъде преразгледана коалиционната формула на Коалиция за България, тъй като някои от партньорите в нея са били опоненти на БСП на тези избори. “Не успях да убедя Бойчо Биволарски да не се кандидатира, нито Сергей Станишев, че не бива общинският председател да е кандидатът ни”, каза още областният лидер на социалистите. Кандидатура на БСП не можеше да спечели изборите в Стара Загора, категоричен бе той. Според него е нужно бъдещият партиен конгрес да уточни мястото на областните съвети на БСП.

За пръв път след години отсъствие от Стара Загора в работата на конференцията участие взе ексдепутатът Димитър Димитров

“Състоянието ни е кризисно след тежката загуба въпреки най-безличния мандат през последните 22 години в Стара Загора под управлението на кмет от ГЕРБ”, посочи Димитър Димитров. Кризата не е защото загубихме изборите, а ги загубихме, защото отдавна сме в криза. Отношенията ескалираха, но не бяха анализирани и оставаха скрити, обобщи той.

“Какво правим след днес? Обществото чака да чуе как се развиват нещата в БСП-Стара Загора, въпреки че БСП не задава такта на живота, както си мислехме. От много време не е така” призна д-р Евгений Желев. Той съобщи, че всички социологически проучвания преди изборите са показвали отчайващи данни за БСП и двукратно превъзходство на ГЕРБ, чиято местна структура съумя успешно да се разграничи от управлението на проф.Светлин Танчев.

“Всичко сочеше, че с чисто партийна кандидатура нямаше да можем да обединим старозагорци. Нагласите спрямо нас бяха недобри. Затова и аз три пъти съм се явявал като независим кандидат-кмет”, припомни Евгений Желев. Той обясни, че през февруари-март тази година е разговарял със Сергей Станишев и му е предложил кандидатурата на Дамян Георгиев. “Той бе медиатор между различните групи в Общинския съвет, имаше авторитет и бе достатъчно популярен. А и Бойчо Биволарски каза, че Дамян може да бъде подкрепен. От централата на БСП ни оставиха да решаваме сами”, разказа д-р Желев. Проучване през юни т.г. на “Медиана” показало, че в Стара Загора не може да се очаква наказателен вот срещу ГЕРБ и че кандидатурата на Бойчо Биволарски няма да привлече достатъчно избиратели. Но тези заключения не били достатъчно добре оповестени на лятната конференция на БСП-Стара Загора.

“Ако бяхме избрали независимия Дамян Георгиев, той или щеше да спечели, или щеше да загуби не така тежко. А и шамарът за нас нямаше да бъде толкова силен”, каза д-р Желев. Към младежите в БСП той се обърна с думите: “Не се поддавайте на манипулации, не се оставяйте да ви правят преторианска гвардия”. Нужна е, каза старозагорският депутат от левицата, “конференция с нормални, а не назначени делегати”.

“Ако не дадем ясен знак на обществото, че се променяме, нищо добро не ни чака”, заключи Евгений Желев и се обърна към 170-те делегати на конференцията с призива: “Дайте този знак!”.

Бойчо Биволарски го упрекна, че не е застанал зад кандидатурата му след решението на конференцията през юли, въпреки че тя е била приета без възражения от Националния съвет на БСП. “Ако вместо мен бе избран друг, аз нямаше да пренебрегна решението на БСП. Надеждата ми сега е доверието, което ми дадоха 20 хиляди старозагорци, да не бъде разпиляно”, каза Биволарски. След като стана ясно, че запазва поста си на председател на Общинския съвет на БСП, той призова съпартийците си към сериозни усилия след новогодишните празници за подготовка на пълния цикъл отчети и избори в БСП. “Не е изключено да има и предсрочни парламентарни избори”, предупреди той.

“Защо тази силна конференция не я проведохте преди изборите?”, запита представителят на централното партийно ръководство Евгений Узунов. И според него местната организация на БСП се занимава със себе си и продължава да бъде твърде затворена. “Как хората да ни следват? Само с гласовете от БСП кметове и президенти не могат да се избират”, каза отрезвяващо той. Според Узунов НС на БСП не се е намесило в кметските кандидатури никъде в страната, освен във Враца, където кандидатът-социалист е спечелил. Но е имало 2-3 срещи в София, на които се е умувало кой е печелившият за БСП вариант в Стара Загора. “Веднъж издигната, трябваше да работите за кандидатурата на Бойчо Биволарски”, каза той. “Полезно е да сме самокритични, но не забравяйте, че опонентът ни е извън БСП. Трябва да намерим разумната граница между критиката и самокритиката и решенията, които ще ни поведат към изход от ситуацията”, напомни Евгений Узунов на старозагорските социалисти.
-vvv

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн