30 000 лв. парична гаранция наложиха на петия “Превозвач”

STZAGORA.NET
Мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер на 30 000 лева е наложена днес на Илия Илиeв, управител на ДЗЗД “Обединение Автотранс” – петият задържан при полицейската операция “Превозвачите”, съобщи за медията ни наблюдаващият досъдебното производство прокурор Нейка Тенева.

Тъй като 56-годишният Илия Илиев е на лечение в софийска болница, мярката за неотклонение е наложена от водещия разследването след съгласуване с Окръжна прокуратура.

Припомняме, че двама от задържаните при спецоперацията – секретарят на община Гълъбово Пенчо Стоянов, който е и управител на ДЗЗД “Марица транс 2006″, и бизнесменът Милан Миланов – управител на ДЗЗД “Превози Фаворит 2006″, са под домашен арест от 5 декември т.г. по решение на Окръжен съд – Стара Загора. Под парична гаранция по 2000 лв. от ареста излязоха счетоводителките на дружествата Надежда Гуджева и Маринка Динева.

Повече от година е продължила предварителната работа по случая от териториално звено ГДБОП и Икономическа полиция при ОДМВР – Стара Загора, като разследването е започнало след получени множество сигнали и жалби.

При задържането на “Превозвачите” от МВР съобщиха, че трите дружества по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), “обединили” повече от 30 малки фирми-превозвачи, са сключили през 2007 г. договор с “Мини Марица-изток” за превоз на работници на значително завишена цена за километър. Разликата между по-високата и реалната стойност (не по-малко от 1 лв. на километър) малките превозвачи връщали на дружествата, за да продължат да изпълняват курсове. Пак според МВР загубите на въгледобивното дружество тепърва се изчисляват и отсега било ясно, че те са в големи размери, предвид всекидневния режим на работа и превоз.

Вчера стана известно, че ДЗЗД-та, чиито управители са под домашен арест, в момента продължават да извършват транспорт на работници от Мините по договора от 2007 г., а също така и че обслужват още няколко дружества от комплекс “Марица-изток”. А преди броени дни са кандидатствали и в превозвачески конкурс, обявен от ТЕЦ “Марица-изток 2″.

Йовка НИКОЛОВА
-vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн