Взривяват опасните скали по пътя Колена-Люляк

STZAGORA.NET
На 29 ноември 2011 г. (вторник) от 7 часа сутринта до второ разпореждане пътят между старозагорските села Колена и Люляк ще бъде затворен за хора и всички видове превозни средства.

Община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че на посочената дата ще се извърши взривяване на част от скалите на около един километър северно от Сребърното езеро край Колена по пътя за село Люляк. Пътят ще е затворен до разчистване на района от свлечената земна маса.

В резултат на естествената ерозия на скалите системно се образуват свлачища от падащи камъни върху пътното платно, което създава предпоставки за пътни инциденти и налага предприемане на обезопасителни мерки.

“Има многократни сигнали на граждани и на кметовете на двете села, че непрекъснато падат камъни от скалите и застрашават пътните превозни средства. Възможни са и нещастни случаи, които нищо чудно да бъдат и фатални – уточни Петко Петков, шеф на общинския екоконтрол. – Много дълъг път е изминат, докато се стигне до тази готовност. Водени са разговори на различни нива с различни институции. За осъществяване на мисията ръка подадоха Петър Заяков и Стоян Димитров от управлението на горите, които маркираха пътя по изключително тежкия терен; Галя Караджова от общинското озеленяване, която осигури хора за разчистване на терена и най-вече фирма PSI с изпълнителен директор Тихомир Димитров, зам.-кмет в мандата на д-р Евгений Желев.”

Тази могъща фирма пое ангажимент да изпълни напълно безвъзмездно целия проект по одобрения подробен работен план при единствено условие – да се прекара черен път и се почисти от дървета и храсти теренът, където ще се бият сондите. Тази “черна” работа извършиха общински служители. В непроходимата планинска местност, с техника, взета назаем от “Мини Марица-изток”, те прокараха пътя, почистиха и подготвиха терена. Целият разход е 550 лева, т.е. на данъкоплатците се икономисат 150 000 (сто и петдесет хиляди) лева.

Фирмата, която ще извърши взривните работи, замери района, изготви проект на полето, и тогава сондьорите започваха да пробиват отворите. Заложен е около 10 тона взрив на три реда сондажи – хоризонтални и вертикални. Разработеният проект за изпълнение на опасната операция е одобрен от всички институции. Всичко, което се свали от планината, фирма PSI ще прибере и ще изчисти района.

През тези дни автомобилите, пътуващи до с. Люляк, ще трябва да използват обходния маршрут до селото през Баритна мина.

Автобусът в 8.15 часа, обслужващ линия No 34 до с. Люляк, ще тръгва в 8.00 часа, като комбинирано изпълнява и двете автобусни линии No 33 – до Телевизионната кула, и No 34 до – с. Люляк.

Росица РАНЧЕВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн