ЖП стачката започна. Повечето влакове спряха, преминаха отделни композиции, товарните вървят

STZAGORA.NET

Около 150 жепейци стачкуваха в Стара Загора. Експрес “Босфор” изчака 8 часа на гарата

Началото на стачката.

Точно в 8 часа в четвъртък около петдесет железничари  излязоха на перона на гара Стара Загора с лентички “КНСБ – стачка” и сини шапки на КТ “Подкрепа”.

В 8.15 часа по разписание пристигна международният “Босфор” експрес от Истанбул за Букурещ. Това беше и единствената композиция, която остана на гарата до 16 часа, пътниците бяха спокойни и очевидно бяха уведомени за стачката. Тренът от Бургас за Пловдив беше пропуснат, след като предварително е било заявено, че екипът не стачкува. Фоайето на гарата беше пусто, желаещи да пътуват почти нямаше, билетните каси бяха затворени, но служителите бяха по местата си. Само “ръководител-движение” и началник-отдел “Eксплоатация” при БДЖ – Стара Загора, са заявили, че няма да участват в протеста, споделиха протестиращи.

За да увери колегите си, че твърдението за незаконност на стачката не отговаря на истината, Димитър Динев – председател на Стачния комитет на синдикатите на железничарите към КНСБ, прочете становището на юристите на стачните комитети. По думите му работодателят има право да се информира дали работниците стачкуват, но само устно, незаконно е да се правят писмени изявления за участие в стачка.

Председателят на Синдиката на медицинските работници в Стара Загора д-р Бадов (вляво) връчи на председателя на националния стачен комитет на Синдиката на железничарите в България Димитър Динев декларация за подкрепа.

Нашата единствена цел е подписването на колективния трудов договор в ДП “Национална компания железопътна инфраструктура” и БДЖ ЕАД и спазване на стачните споразумения от 10 март, посочи в словото си Димитър Динев. Стачкуват работещите в локомотивно депо, ревизорите, вагонно-ремонтния цех, товаpните превози, жп секциите от НК “Железопътна инфраструктура”, елсекцията на гара Стара Загора, а най-много са хората от превозните бригади, обяви той. По данни на синдикатите в Стара Загора са протестирали общо 150 човека, но нямаше точна информация колко са на територията на областта.

Стачкуващите от КТ "Подкрепа" старозагорски железничари се отличаваха по сините си картонени шапки.

Стачката е безсрочна и съгласно арбитража тя започва всеки ден в 8 и продължава до 16 часа. Заради липсата на Колективен договор работещите в системата ще загубят редица социални придобивки и около 2000 лева годишно. “Ако това не се постигне, ще бъдат виновни не синдикатите, а продажниците. Сигурен съм в готовността ви да продължим стачката и на 25, и на 26 и на 27 ноември, до подписване на договора”, каза Динев. С одобрителни възгласи протестиращите посрещнаха съобщенията за ситуацията в страната и със скандирания “Оставка” изразиха отношението си към ръководството на БДЖ. Появи се и предложение да се направи списък на нестачкуващите, който да се постави на информационното табло.

“Стачката е законна и никой няма основание да плаши с уволнение подкрепилите стачните действия служители и железничари”, присъедини се към колегите си и Гочо Гочев – председател на Националния железничарски синдикат към КТ “Подкрепа”.

“Вчера премиерът Бойко Борисов е наредил на транспортния министър Ивайло Московски спешно да сяда и да се договаря със синдикатите в железниците. Това е пътят, за да се постигне договореност – да отстоявате правата си”, съобщи лидерът на СРС “Подкрепа” в Стара Загора Михаил Михайлов.

На втори коловоз остана да чака от 8.15 до 16 ч. международният влак Истанбул-Букурещ (синият отляво), а на 4-ти коловоз - електромотрисата "Сименс" за Пловдив, която не тръгна, защото не дойде "половинката й" от Ямбол, която трябваше да се прикачи към нея.

“Искаме да се подпише колективния трудов договор, за да защитим правата си. Лошо е да спират влакове, лошо е да остават хора без работа. Краде се много, няма нова техника, а и да има – хората трябва да се обучат да работят с нея”, коментира участник в стачката, представил се като Христо. Началниците са много, не работниците, вметна негов колега. Повечето отказваха да говорят или да се представят. Мнозина смятат, че всичко е заради интереси към приватизацията на “Товарни превози”, където в последно време се забелязвало оживление и имало добри перспективи.

“Необяснимо е защо при нас се премахва съвременна техника, от преди 11 години, а се оставя такава от Барон-Хиршово време. Европейската комисия иска до 2012 година да се хармонизира законодателството за жп транспорта и той да стане приоритетен, предвидено е да се отпуснат много средства. Нямаме обяснение за тези действия”, каза Николай Гичев, член на Координационния съвет на Съюза на железничарите към КНСБ. В момента се премахва контактната мрежа на 9 коловоза на гарата и на още 6 на гара разпределителна, след което ще бъдат премахнати и самите коловози.

С декларации стачката подкрепиха Синдикатът на българските учители, двете синдикални организации на КНСБ и КТ “Подкрепа” в “Мини Марица-изток”, Федерацията на строителните синдикати, Регионалният съвет на КНСБ в Стара Загора и Федерацията на синдикатите в здравеопазването.

В рамките на деня никой от ръководството на холдинга и министерството не е изявил желание за диалог, каза Димитър Динев. В петък от 8 часа протестните действия ще продължат.

Таня ИВАНОВА
-

споделяне в социални мрежи

1 коментар on “ЖП стачката започна. Повечето влакове спряха, преминаха отделни композиции, товарните вървят”

  • Иван Митев wrote on 25 ноември, 2011, 0:53

    Днес сме свидетели как хората протестират срещу последици при криза, но имат мълчаливо поведение за причината за същата и поради това не могат да постигнат желани промени.

    За успешно обществено развитие през 2011 г. е потребно прекратяване на причината, която създава кризата.

    Държавно управление при наличие на държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” (Употреба на наследен от време със „Златни пари” начин на държавно финансово управление, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с „Незлатни пари”) е обречено на сигурен провал.

    През 2011 г. (при запазване на причината – и следващи години) правителството е обречено на сигурен управленски неуспех, защото е в „Капана на парите”, при който действа „Принципа на Джон Лоу”: При достатъчно време в „Капана на парите”, съответните държавни власти ( в т. ч. правителство), колкото повече работят, толкова по-лоши управленски резултати получават.

    На правителството трябва да се помогне, защото управляващите са под влияние на непълноценни теории, които не отчитат наличие на особено важната причина за стопанска криза („Грешката на Джон Лоу”) и “съветват” за провеждане на политика за корегиране на последици, което не може да доведе до желан успех.

    За успешно противодействие срещу стопанска криза през 2011 г. е потребно употреба на усъвършенстван начин на държавно финансово управление, който да е ГОДЕН за съвременни „Незлатни пари”.

    Ползвано означение:

    “Капан на парите”: Капан е ползване на „Незлатни пари”, при условия на несъвместим с тях начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”, защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн