Улеснена е процедурата по издаването на Европейската здравноосигурителната карта

STZAGORA.NET
Всеки гражданин с непрекъснати здравноосигуритени права има право на издаване на безплатна Европейска здравноосигурителна карта, която му дава право на безплатна спешна и неотложна медицинска помощ в страните от Европейската общност, съобщиха от пресцентъра на Районната здравно-осигурителна каса.

Подаването на заявления се извършва по местоживеене и вече става по облекчена процедура. Това е така, защото значително са увеличени дистрибуторските пунктове, в които гражданите подават заявленията за издаване и получаване на Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Отпада досегашното изискване за наличие на снимка и подпис върху ЕЗОК, което също ще улесни гражданите. Това ще става вече в 13 пощенски станции на територията на Старозагорска област, а пълният списък може да се види на интернет страницата на НЗОК (www.nhif.bg). Досегашните пунктове на предишната фирма-изпълнител вече не приемат заявления. Старозагорци трябва да се обръщат към следните пунктове на „Български пощи”:

- Ул.”Княз Ал.Батенберг” №28;
- Ул.”Света Троица” №184;
- Ул.”Българско възраждане” №19;
- Кв.”Три чучура” юг;
- Кв.”Зора”, ул. „Знаменосец” №24.

Пунктове има и в пощенските станции на градовете Казанлък, Чирпан, Раднево, Гълъбово, Мъглиж, Павел баня, село Ягода.
Хартиеното заявление може да бъде получено в изброените пощенски станции или пък да бъде изтеглено от сайта на НЗОК на посочения по-горе електронен адрес.

Запазва се изискването документите да се подават, както и готовите ЕЗОК да се получават лично или от нотариално упълномощено лице, а за лицата до 14 години и такива до 16 години, които нямат лична карта, се представя акт за раждане и лична карта на единия от родителите, като се оставят копия от двата документа. Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е 15 дни.
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн