Фермер от Бъдеще почерпи с кисело мляко собствено производство посланика на САЩ Джеймс Уорлик

STZAGORA.NET

Посланик Джеймс Уорлик (вляво) разгледа фермата на Нейчо Иванов в с.Бъдеще.

Нейчо Иванов, собственик на най-модерната кравеферма в общината в близкото до Стара Загора село Бъдеще, посрещна днес висок гост. На крака да разгледа стопанството дойде американският посланик Джеймс Уорлик, придружен от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Двамата бяха почерпени с вкусно кисело мляко, произведено тук от автоматизирано доените крави. Собственикът на фермата използва случая да се оплаче и пред посланика, че все още не са му възстановени по програма САПАРД 400 хиляди лева от вложените във фермата двойно повече средства. Досега той е изпращал многобройни жалби до различни инстанции. Проблемът е създаден според него от силно формализираната процедура по отпускането на евросредствата у нас.

Преди това посланик Уорлик бе на среща със студентите и преподавателите в Тракийския университет. “Искам все повече българи да пътуват до САЩ, както и все повече американци да идват и да откриват колко красива страна е България”, каза пред студентите Джеймс Уорлик. Той им препоръча да кандидатстват не само в големите американски университети като “Харвард”, а и в по-малките обществени колежи, в които таксите са много по-ниски, а обучението е с по-висока практическа насоченост.

Ректорът проф.Иван Станков запозна посланика с наситената програма за обмен на преподаватели и студенти между Тракийския университет и американски висши учебни заведения, на първо място с щатския университет в Айова, но и в Минесота, Уисконсин, Пенсилвания, Тексас и др., и му връчи почетен знак.

Срещата на посланик Уорлик със студентите в зала 6 на Тракийския университет.

На въпроси относно “летните студентски бригади” в САЩ, както обикновено се нарича пътуването на наши студенти до Америка през лятото, за да подпомогнат бюджета си със сезонен труд в местни фирми, посланикът посочи, че само миналата година от тази възможност са се възползвали 6500 млади българи. Още поне толкова той очаква да заминат отвъд океана и през следващото лято. Попитан дали в САЩ се признават българските дипломи за завършено висше образование, Джеймс Уорлик увери: “На 100% признаваме дипломите от Тракийския университет!”

Н.пр.Джеймс Уорлик (вдясно) и кметът на Стара Загора Живко Тодоров оцениха чистия вкус на киселото мляко, произведено в най-модерната кравеферма в общината.

При посещението си в старозагорската Алма матер посланик Уорлик се срещна с преподаватели и студенти-стипендианти, участвали в обучителни програми по линия на американския Департамент за селско стопанство, след което направи кратка обиколка из лабораториите на първата у нас университетска консултантска служба за съвети в млечното животновъдство, финансирана със 160 хиляди долара от фондация “Америка за България”. Ръководителят й доц.Юри Митев го запозна с уредите за стадна диагностика – за биохимия на кръвта и анализ на хормоните, които са от практическа полза в работата на фермерите. Посланикът засади и дръвче в алеята на университетския форум.
-vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн