РЗС не подкрепя подписката на ДПС, “Атака” и БСП за касиране на президентския вот

STZAGORA.NET

Партията зарязва радикализма, става конструктивна опозиция, обяви Яне Янев

РЗС няма да подкрепи подписката на ДПС, “Атака” и БСП за сезиране на Конституционния съд за касиране на президентските избори, съобщи днес в Стара Загора Яне Янев след изнесеното в Гълъбово през уикенда заседание на Управителния съвет на партията. “Поведението на “Атака” е еманация на политическото падение, щом като направиха съдружие с ДПС, за да им дават аргументи и факти за касирането на вота”, обоснова се Яне Янев. Според него ако Констититуционният съд касира избора на президент преди встъпването му в длъжност на 22 януари, това ще означава неприемливо за РЗС удължаване на мандата на Георги Първанов. Ако пък касирането стане след тази дата, ще се създаде институционална и конституционна криза – България ще остане без държавен глава и ще изпадне в непознат за последните 22 години колапс.

Управителният съвет на РЗС е решил и партията да се превърне от крайно радикална в конструктивна опозиция. Мотивите за трансформацията са да не се засилват негативите от тежката криза, която изживява страната. Решението е взето и в контекста на това, че народът е дал безпрецедентен вот на доверие на правителството на Бойко Борисов в средата на мандата. “Няма да бъдем опозиция на всяка цена. Това не се приема от огромната част от обществото и е деструктивно в тази ситуация”, каза лидерът на РЗС.

Висшият орган на РЗС е отхвърлил и оставката на Атанас Семов като зам.-председател на партията, като не е приел самокритиката му за ниския резултат в президентските избори.

РЗС е излязла от местните избори като четвърта политическа сила в България, като е увеличила броя на общинските си съветници от 55 на 123, съобщи председателят на партията. Общият брой на гласовете за партийните листи е 110 хиляди, което сочело, че РЗС не е загубила много в сравнение с парламентарните избори и вота за Европарламент и показвало, че при добра мобилизация може да прескочи 4-процентната бариера. В област Стара Загора РЗС е трета политическа сила след ГЕРБ и БСП с 9 хиляди гласа.

В понеделник за среща в централата на РЗС е поканен финансовият министър Симеон Дянков за размяна на мнения относно бюджет ’2012. “Ще споделим с него вижданията си за драстично намаляване на тежката бюрократична държавна машина и на бюджета за сигурност, 40% от който отиват за бюрократите, а не за полевите полицаи. Едно от конкретните ни предложения ще бъде областните управители да останат само с по 5 души администрация”, информира Яне Янев.
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн