Американската компания “КонтурГлобал” е новият инвеститор в енергетиката в област Стара Загора

STZAGORA.NET

Официалните лица направиха опознавателна обиколка на централата.

Областният управител Йордан Николов участва в официалната церемония по представянето на новия собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ – американската компания ContourGlobal, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. След специален инструктаж за безопасност официалните лица, сред които министрите Трайчо Трайков и Тотьо Младенов, както и американският посланик Джеймс Уорлик, направиха обиколка на топлоцентралата и контролната зала на ТЕЦ-а.

На специална церемония, в която участваха главният изпълнителен директор и основател на ContourGlobal Джоузеф Бранд, изпълнителният директор на «КонтурГлобал Марица Изток 3» Гари Левсли и изпълнителният директор на НЕК ЕАД Михаил Андонов, бяха представени бъдещите планове за развитие на компанията в България.

“Горди сме, че направихме тази инвестиция в България в момент на криза в световен мащаб. Това затваря кръга на проект, започнат преди десет години от друга америански компания – “Ентърджи”, подчерта Джоузеф Бранд.

Според министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков смяната на италианския инвеститор “Енел” с още по-амбициозен ще доведе до нови инвестиции от 28 млн. лв. за подобряване на екологичната среда и намаляването на емисиите на азотен оксид.

В края на церемонията всички официални лица получиха от домакините реплика на античен тракийски съд – позлатена фиала.

Американската компания придоби мажоритарния пакет акции от 73% от централата от италианската Enel. Сделката на стойност 230 млн. евро беше окончателно финализирана през юни тази година. ContourGlobal развива, придобива и оперира електроенергийни и топлофикационни централи и съоръжения по целия свят. Присъства в 16 страни в 4 континента. В нейното портфолио ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” е най-голямата електроцентрала.
-gerb

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн