След ремонта от преди 4-5 месеца сградата на музея отново протече

STZAGORA.NET

След първия по-сериозен дъжд вчера сградата на Регионалния исторически музей в Стара Загора отново прокапа. Към старите проблеми, за които през последните две години са написани 20 и повече писма за извършване на неотложни ремонти, се прибави и нов – този път як теч от покрива, който наводни трето и четвърто ниво на експозиционната зала.

След проведените открити за медиите разговори през май 2011 г. с инвеститорите, изпълнителите и стопаните относно сроковете за изпълнение на неотложните ремонти на сградата на Регионалния исторически музей (РИМ), фирма “Трейси” отстрани течовете в лекционна зала No 33 и фондохранилището с фаталния номер 13. За съжаление след първия дъжд проверката ни показа, че и на двете места течовете дори са по-големи, а направените поразии от това – невъзвратими и неоценими.

От дъжда в лекционната зала плоскостите са подгизнали, отлепени и пропаднали, а по стените се стичат кални вадички. Направеният ремонт преди 4-5 месеца на фондохранилището явно е дело на кръжока “сръчни ръце”, а не от можещи и отговорни майстори. В резултат на това десетки течения на вестници, фотографии, дрехи и пр. са безвъзвратно похабени.

Покривът е прокапал и в експозиционната зала, точно над пристенните витрини. Има и нарушена изолация. Варонката, от която би трябвало да изтича водата, е компрометирана и вместо в тръбата, дъждът се излива над експозицията. Вече капе и на трето ниво, където има подредени артефакти. Археолозите и историците са заредили легени и кофи и дежурят периодично, за да ги изливат.

“Влагата минава в близост до сигнално-охранителната инсталация, което е проблем, защото техниката може да откаже. На трето ниво влагата минава над контакта – уточни зам.-директорката Ваня Ценкова. – Не е наша работа да обясним откъде идва течът. Фирмата, извършила ремонта, е наела фирми-подизпълнители, които нито знаем, нито имаме право да комуникираме с тях.”

Зам.-кметът на общината проф. Димитър Динев каза, че ще дадат за последно някакъв ултиматум на “строителя” и ако той не си довършел работата, щели да бъдат използвани парите от т.нар. гаранционен фонд, с които ще се наеме друга фирма.

Нашата проверка показа още, че отлепени и хлопащи плочи, пак положени от подизпълнител на същата фирма, има и на трите експозиционни нива.

Другият огромен проблем, за който месеци наред ръководството на РИМ бие тревога, са климатиците. За ток през зимата се заплаща месечно по 7000 лв., а през лятото – 4000 лв., и въпреки това през зимата е студено, а през лятото – горещо. Доказаната причина за това е неправилното място, на което климатиците са монтирани. Освен това според специалистите инсталацията е предвидена да поддържа постоянна температура за експозиционните площи, а не да отоплява или охлажда огромните пространства.

Фирмата, която е извършила монтажа, е направила предписание до инвеститора, т.е. Общината, че ако не се вземат мерки климатиците да не се обледяват, те ще гръмнат през предстоящата зима.

Настоящата ситуация в РИМ показва, че не става дума за популизъм, а за много сериозни проблеми, които трябва да се решат по най-бързия начин.

Росица РАНЧЕВА
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн