РЗИ продължават проверките в детските заведения

STZAGORA.NET
37 проверки в детски заведения в областта са извършили през изминалата седмица от Регионалната здравна инспекция. Здравните инспектори са посетили 27 целодневни детски градини, 9 обединени детски заведения и 1 седмично детско заведение, за да установят спазват ли се изискванията за здравословно хранене на деца от 3- до 7-годишна възраст.

Дневните и седмичните менюта във всички проверени детски заведения се разработват с участието на медицински специалист или технолог по хранене. В 32 от проверените обекти режимът на хранене е променен съгласно наредбата, като е включена допълнителна сутрешна закуска от пресен плод. Няма констатирани нарушения на разнообразието на предлаганите ястия. Ежедневно се включват продукти от всички групи храни. Навсякъде млякото и млечните продукти са без добавени растителни мазнини. Предлаганите напитки също са според изискванията на наредбата. Във всички проверени детски заведения не се предлагат готови разфасовки от месни полуфабрикати, а птичето месо е без кожа. В 36 от градините не се слагат колбаси в основните ястия. Само в едно заведение не се осигурява риба като основно ястие един път седмично.

В 35 градини е осигурено препоръчителното количество плодове и зеленчуци, само в 2 то е по-малко. Пълнозърнести продукти се предлагат в 23 детски заведения, а в 14 тези продукти са в по-малко количество или изобщо липсват. В 24 от проверените обекти предлаганите конфитюри и мармалади не отговарят на задължителните изисквания за добавена захар и препоръчителното плодово съдържание.

От началото на проверките през септември до момента са проверени 72 детски заведения. В 50% от градините пълнозърнестите продукти са в по-малки количества от препоръчителните. Конфитюрите и мармаладите в 62% от проверените обекти не отговарят на задължителните изисквания за добавена захар и препоръчително плодово съдържание. В 20% от детските заведения все още се използват ястия, чиято технология на приготвяне е пържене. Проверките продължават.
(СН)
-

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн