Въпроси за едно интервю на Камелия Мирчева с Дамян Георгиев

Дамян Георгиев

STZAGORA.NET
Той е роден 28 октомври 1967 година. Завършил е Юридическия факултет на Софийския университет. Работил е като адвокат, като главен юрисконсулт в “БТК” ЕАД, Стара Загора и ХЕИ – Стара Загора. Представител е на „Адванс терафонд” АДСИЦ. Акционер е в „Статис” АД, притежаващо правата за излъчване на политематичния регионален ТВ канал „Стара Загора” и национален музикален канал „Зона мюзик”. Член е на Националния съвет на БЧК и председател на областната организация, председател на УС на ФК “Стара Загора”, член на Контролен съвет на Стопанска камара Стара Загора, член на “Лайънс клуб”, Стара Загора. Участва в сдружение, което стопанисва Колодрума в Стара Загора и обучава 160 деца на футбол. Женен. С две деца. Съпругата му е лекар и от години работи в микробиологичната лаборатория РЗИ.

През периода 2007-2011 г. е общински съветник. За себе си казва: „Сам съм създал нещата в живота си”. Твърди, че ако спечели изборите за кмет, ще води политика на ВНИМАНИЕТО и ще възстанови позицията на Стара Загора – град с переспектива.

Мечтае да превърне Аязмото в истинска ботаническа градина на открито с много природосъобразни атракции, които да привличат хората, без да влияят негативно на средата. Ще има специален разсадник и който старозагорец пожелае, ще може да посади едно дърво.

- Как бихте описали себе си в няколко изречения?
- Стъпил здраво на земята, но все пак романтик. В живота си съм се старал да създавам неща. Всичко, което съм постигнал, е благодарение на собствения ми труд, знания и действия. Мога да защитя всичко в биографията си, не съм продукт на професионален PR или на политическа абревиатура. Ако трябва да избера едно от качествата, които харесвам в себе си, ще посоча лоялността. Не се страхувам да влизам в спор и да отстоявам позицията си.
- Вие сте свързан със Стара Загора. Бихте ли разказали малко повече за това?
- Израснах в кв. “Казански” и си спомням много ярко градините с рози. Всичко беше в рози. Стара Загора е моят дом, роднини, приятели, работата ми… всичко, което обичам.
- Каква е преценката Ви за политическата действителност в момента?
- Управленската безпомощност и арогантност е отблъскваща. Шансовете за развитие са все по-политически обвързани. Смея да твърдя, че днес ние сме по-несвободни, болно общество с изкривена ценностна система, която създава страхливи и уплашени хора. Но аз вярвам в доброто. Когато започнеш да създаваш – семейство, къща, бизнес, спортна площадка… тогава нещата се променят и се случват.
- Какви са предимствата и недостатъците на това, един човек да живее и работи в Стара Загора?
- Не виждам недостатъци. Стара Загора е приятно място за живеене, малко се поизгуби като позиции и авторитет, но градът има переспектива.
- Най-голямото Ви разочарование досега от политическия живот в България?
- Безхаберното и безотговорно оплюване. Отричане на всичко, което се е случило преди. Животът не започва от днес. Всичко, което е важно за обществото, е подменено. Говорим само за видове политики и забравихме да питаме за истината. Сякаш сме в ролята на колективния идот, когото ръководят. Едни и същи думи от устата на президента Първанов и премиера Борисов звучат по различен начин. Отдавна няма значение какво се казва, важното е кой го казва.
– А най-голямото удовлетворение?
- Демокрацията е най-доброто нещо, измислено досега като подредба на обществото, защото хората имат равни права и би следвало според възможностите си, знанията и качествата си да израстват, успяват, увличат, вдъхновяват… но у нас шуробаджанащината е господстваща. Байганьовският келепирджилък е проблем, който, дай Боже, с времето да напусне българския манталитет. И да дойде ден, в който ще вземаме демократични решения, защото сега само редът, по който се вземат решенията, е демократичен, но не и самите решения.
- Какво лично за себе си научихте от мандата Ви в Общинския съвет на Стара Загора?
- Много неща. Когато имаш възможност да наблюдаваш нещата отвътре, те изглеждат по друг начин. Пагубно е да се вземат решения партийни, обслужващи определени хора или групи. Примери много в тази посока. Дано с предстоящия вот старозагорци направят така, че да няма доминираща политическа сила, което дава шанс да се вземат решения за гражданите, следвайки техния интерес. Човек не се ражда общински съветник, ние сме преди всичко хора, граждани и това трябва да е водещото.
- Вие сте човек, доказал, че може да отстоява позиции и да взема непопулярни решения. Кое е най-трудното решение, което сте взели в личен и в обществен план?
- Много трудни решения съм вземал в живота си, но бих искал да уточня, че никога едно решение не е трудно, когато имаш информиран избор. При всяко решение трябва да си верен на себе си, независимо от цената. В противен случай бавно и постепенно ставаш един изгубил се човек. Има едно стихотворение на Евтим Евтимов за страха, който превръща хората в подлеци…
- През периода от 2008 до 2010 г. бяхте председател на Управителния съвет на клуба. “Берое”. на 5 май 2010 г. клубът за пръв път носител на Купата на България. Това е вторият връх в клубната история след шампионската титла от 1986 г. Една от най-спорните теми около Вас е “сагата “Берое”. Всъщност какво точно се случи?
- Поехме ФК “Берое” в ситуация, в която не бяха плащани работни заплати повече от 5 месеца. Стоеше въпросът дали ще го има или не “Берое”. Отборът бе на улицата. За една година успяхме да стабилизираме клуба финансово, да вземем Купата на България и да го предадем на бизнеса. Оперативната работа в един футболен клуб е сложен механизъм, “Берое” е кауза на града и се гордея, че успях да я запазя, независимо от ударите, които получих. Знам едно: че единствено лоялността към футболен клуб може да те направи сляп – това е история, традиции и важност за общността.
- Властта на кмета на даден град е ограничена от решенията на Общинския съвет. Най-добрият вариант е кметът да има подкрепата на болшинството от общинските съветници, но в сферата на реалността това се случва много рядко. Вие сте единственият независим сред 11-те кандидати за кмет на Община Стара Загора. Доколко независим може да бъде един човек, занимаващ се с политика?
- Кметът на един град може и трябва да бъде зависим единствено и само от интереса на гражданите. Зависимостта от политическа партия, в чийто ръце кметът се превръща в маша за кадруване и вземане на решения или да се подчиниш на икономическа структура за да влияе тя в развитието на един град е пагубно. Единствените печаливши в такава ситуация са приближените до партийната или икономическа групировка.
- Колко партии и организации подкрепиха кандидатурата Ви за кмет на Стара Загора?
- Над 15.
- В какви комбинации за властта не бихте участвали сега? И доколко е способен Дамян Георгиев да избегне зависимостта от икономически интереси и кръгове?
- Няма комбинации, има диалог. В политиката преди да се пристъпи към действие е необходимо да има диалог с граждани, с общности, с представители на партии и движения. Нямам патрон и не се кланям на никого. Аз съм това, което съм и заставам пред гражданите на Стара Загора с името си и действията си. Длъжностите са временни. Никой не се ражда кмет и не умира като такъв. Човек трябва да върви напред, но същността си не трябва да променя.
- Какви реформи на общинската администрация ще предприемете, ако бъдете избран?
- За хората, работещи в общинска администрация и за гражданите, получаващи услуги, е важно да се създадат такива условия за работа, че служителите в общината да се чувстват добре, да получават удовлетворяващо възнаграждение и да дават най-доброто от себе си. Ще премахна звено „Инспекторат”, ще променя кабинета на кмета; ще създадем звено “Озеленяване и чистота”; ще провеждам седмичните оперативки при открити врати, за да е ясно на всички какъв е дневният ред на града и кой отговаря за него. Заместници и директори ще отговарят пред гражданите, както и кметът, разбира се.
- Има ли политик от сегашните управляващи, който да Ви е направил добро впечатление и когото да цените и уважавате?
- Николай Добрев с решението си да отстъпи мандата и овладее гражданския протест. Решение в името на България, а не в името на партията. Зад политиката трябва да има история, а над нея вяра, надежда и любов.
- Може ли според Вас да се избегне присъствието на политическата корупция в битието на българския политик и как?
- Сложен въпрос, за съжаление с песимистичен отговор. Аз вече отговорих.
- Кои са според Вас моралните качества, които трябва да притежава един политик?
- Очаквате да кажа, че морал и политика са несъвместими понятия. За политика може би е нужно понякога да казва на черното бяло, макар да знае, че е черно… Аз не съм политик и не бих коментирал. Знам само, че за всеки човек със съвест вземането на решения за хората е нелек товар.
- Кои са според Вас най-големите предизвикателства към съвременният човек?
- Свръхнатовареност, депресивност, завладяващото консуматорско чувство, обръщането на ценностите. Сякаш вече няма социум, усмивката и подаването на ръка все по трудно ги откриваме. Повечето неща се унифицираха, започнахме да търсим различното и автентичното, дори сме готови да си плащаме за това. Да се научим да се обичаме.
- Липсва ли вяра в живота на съвременния българин?
- Да, защото ни липсва любов и уважение.
- Какво е Вашето разбиране за таланта и за талантливият човек?
- Когато нещо е дадено от Бога, е нужно да се развива. Необходима е и доза амбиция и нещата се случват. Държавата ни е длъжница на талантите.
- Какво е Вашето разбиране за успеха и реализирания човек?
- Да се справяш с реалностите в живота, без да продаваш душата си и се превръщаш в слуга. Удовлетвореността от успеха на реализирания човек го прави в някаква степен щастлив.
- Кои са най-важните за Вас ценности?
- Свободата, Санчо, е на върха на копието… Отговорност, толерантност, професионализъм, върховенство на закона.
- Кое бихте определили като най-голямото зло в човешкия живот?
- Глупостта и завистта.
- Смятате ли, че времето, в което живеем, е интересно и с какво?
- Ех, тези китайски поговорки за интересните времена. И в България, и в Европа, и в САЩ ни липсват автентичните лидери, които се опитват да решават проблемите, без непременно да обещават, че ще се справят с всичко. Според мен политическата класа днес е объркана кой е правилният модел за развитие на общностите.
- Какво трябва да се промени в личностен план в живота на съвременния човек?
- Да бъде по-одухотворен, да се радва на простите неща, да твори, да мечтае, да намери нещата, които го вдъхновяват да бъде добър.
- Определяте ли себе си като щастлив човек и защо?
- Да. Продължавам да имам мечти, които следвам
- Кои са Вашите сбъднати мечти и за какво продължавате да мечтаете?
- В личен план няма да коментирам. Мечтая си все повече умни, кадърни и образовани хора да пожелават да заемат ключови позиции и нека излезем от МАТРИЦАТА на най-бедната страна в Европейския съюз.
- Какъв компромис не бихте направили?
- При срещата с простотията и наглостта.
- Какво не бихте могли да простите?
- Има неща, които човек трябва да забравя, не могат да се простят и те са свързани с хората, които обичаме. Не прощавам предателствата, а днес все по-често се сблъскваме с това.
- Нещата, които Ви радват и натъжават?
- Радвам се на нещата които се правят от сърце, спонтанно, открито без корист.
- Какъв е смисълът на живота според Вас?
- Да го живеем достойно, така че да не пречим на другите.
- Любима мисъл, ако имате такава?
- Когато хвърлиш камък – се троши, когато пуснеш птица – се лети.
- Бихте ли могли с няколко изречения да опишете как бихте искали да изглежда Стара Загора?
- Бих искал Стара Загора да бъде един спокоен, усмихнат, ЖИВ град. Всеки старозагорец да усети, че е част от писането на легендата за Стара Загора. Бих искал градът да има тежест, да има авторитет и да дава переспектива.
- Вашето пожелание към читателите?
- Да бъдат живи и здрави, да се радват на хората, които обичат и да следват мечтите си.
- Ако се сетите за нещо друго, напишете го.
- „Медиите са едновременно и зрители, и играчи. Това не е много здравословно. Докато политиците и медиите взаимно си чешат ЕГОТО, обществото само губи” – Алистър Кембъл, гласът на Тони Блеър.

-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн