Александър Крачолов, председател на фондация “Лозенец”: Конфликтът в Катуница е битов

STZAGORA.NET

Александър Крачолов

Конфликтът в Катуница не е нито етнически, нито социален, а е на битова основа – антагонизъм между ромска фамилия и семейството на тамошната кметица. Това твърди пред “Старозагорски новини” Александър Крачолов, председател на фондация “Лозенец”, личен познат на цар Киро. Според него, ако шофьорът на буса, убил 19-годишния Ангел, е бил арестуван веднага, нямало да се стигне до истерии. Крачолов твърди още, че няма опасност от ескалиране на напрежението в страната и ако правоохранителните органи не допуснат самоуправства около ромските квартали, нещата ще се успокоят.

- Г-н Крачолов, според Вас етнически или социален е конфликтът в Катуница?
- За мен конфликтът е битов. В основата стои антагонизмът между две семейства – ромско и българско, който подпали селото.
– Кое е българското семейство?
- Семейството на кметицата на Катуница.
- Защо смятате, че има битов конфликт между фамилия Рашкови и семейството на кметицата?
- Заради ежби за имоти. Тя като кметица не му даваше имоти, пускаше сигнали срещу него, той пускаше сигнали срещу нея, за да вземе някой имот.
- Но в Катуница се проля кръв. Напрежението ескалира след убийството на 19-годишния Ангел.
- Убийството си е чисто криминално престъпление и виновните трябва да понесат тежестта на закона. Според мен, ако след убийството на детето шофьорът на буса беше арестуван веднага, в рамките на 24 часа, нямаше да има никакъв протест и истерии. Щяха да го приберат и тълпата нямаше да се събере там.
- Вие познавате лично Кирил Рашков и бяхте домакин на едно от посещенията му в Стара Загора . Според Вас защо успя да настрои обществеността срещу себе си?
- Аз мисля, че той изтърва юздите на внуците си. Патриархалното в ромското семейство е легенда. Досега имаше едно патриархално отношение на дете, внук към родителя. Но сега това вече не съществува и младите са вироглави, не се вслушват в съветите на по-възрастните.
- Централните медии съобщиха, че мешерето се е отрекло вече от Кирил Рашков и ако имали някаква власт, щели да го осъдят на смърт.
- Мешерето е една глупост, измислена от една шепа роми. Мешерето си отговаря за едни 5000 човека, за т.нар. кардараши и има влияние над тази група, а не над голямата маса роми. Кардарашите са най-малобройната ромска група.
- Какво знаете за Кирил Рашков, как е забогатял?
- Нищо не знам за бизнеса му, кълна Ви се.
- Може ли от алкохол менте да се забогатее?
- Не знаем дали алкохолът на цар Киро е фалшив, или не, но хората, които се занимават с алкохолен бизнес, забогатяват. Нормално е.
- Смятате ли, че Кирил Рашков се ползва от покровителството на правораздавателните органи?
- Не разполагам с такава информация.
- Защо фамилия Рашкови искаха да влязат в политиката? Преди няколко години те идваха да правят свои структури в Стара Загора.
- Защото Рашков разбра една истина, че само със закони може да се оправи социалният статус на ромското население. И в парламента, и в общинските съвети трябва да има хора, които да работят и да казват как да се реши проблемът с ромите.
- Да, но социалният статус на фамилия Рашкови е много по-различен от този на мизерстващите роми.
- Аз говоря за принципи в политиката, а не за отделни личности в нея.
- Според Вашите прогнози, има ли вероятност конфликтът да се разрасне в страната?
- Не, няма да се разрасне, защото ромските неправителствени организации са наясно, че конфликтът в Катуница е битов, а не етнически. Мисля, че ако правоохранителните органи вземат отношение да не се допускат самоуправства около ромските квартали, нещата ще се успокоят. Всяко чудо е за три дни.
- В старозагорския квартал “Лозенец” също има роми, които имат такива палати като на цар Киро. Около тях има ли някакво напрежение?
- Не, няма никакво напрежение. “Лозенец” е един много спокоен квартал.
- Централните медии съобщиха още, че ромите сформират бойни отряди в страната. Чувал ли се за такива отряди, има ли такава нагласа сред ромското население в Стара Загора?
- За пръв път чувам от Вас. Стара Загора е много спокойна, няма такова нещо.

Въпросите зададе
Йовка ВЕЛИКОВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн