Премиерът, министри и депутати откриха реставрираната Ески джамия

STZAGORA.NET

Сред гостите бе и американският посланик Джеймс Уорлик

Премиерът Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът проф.Светлин Танчев прерязаха лентата под одобрителния поглед на американския посланик Джеймс Уорлик (с червената вратовръзка).

Премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова откриха този следобед реставрираната Ески джамия в Стара Загора. В церемонията участваха и старозагорските народни представители от ГЕРБ, депутатът в Европарламента Илиана Иванова, кметът на общината проф.Светлин Танчев. Въпреки необичайната за сезона жега събитието събра и много граждани – около хиляда.

Поглед към събитието.

Ески джамия вече на практика е действащ музей на религиите. Тя е българският Йерусалим, средоточие на много религии и култури. Тя е и значим туристически център, който ще привлича средства за Стара Загора, отбеляза в словото си Вежди Рашидов, като я сравни по значение с Колизеума и църквата “Света София” в Истанбул. Министър Лиляна Павлова пък обеща средства за продължаване на проучванията на археологическия резерват “Августа Траяна” в Стара Загора.

Премиерът връчи ключа на Ески джамия на проф. Танчев, след което Борисов, двамата министри и кметът прерязаха лентата на обекта.

Премиерът Борисов връчи ключа от новия Музей на религиите на кмета Танчев.

Стара Загора ще получи още 40 млн. лв. по различни програми за транспорт, здравни и социални заведения, каза пред старозагорци Бойко Борисов. Той обяви, че Стара Загора ще се сдобие и с морски плаж на час и нещо път, след като до година-две магистрала “Тракия” стигне до Бургас. На 26 октомври ще бъде готово и осветлението на стадион “Берое”. В знак на уважение премиерът получи зелена беройска фланелка с номер 9 и с името му, изписано на гърба й, от члена на ръководството на футболния клуб Михаил Боендруков.

Проектът “Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на Музей на религиите в Стара Загора” е на стойност 2,37 млн. лв. Той бе осъществен с финансовата подкрепа на оперативна програма “Регионално развитие”, която пое 85% от разходите. Ремонтът на сградата, изпълняван от консорциум “Ески Зара”, приключи в началото на септември. Консервирани и реставрирани са раннохристиянският храм, тракийският некропол и праисторическото светилище, открити вътре в джамията. Напълно възстановени са стенописите от началото на 19-и век, цялата пластична и многоцветна декорация, подкуполното пространство, михрабът (олтарът) и мимбарът (амвонът), откъдето се водят проповедите. Направени са кабелизацията и осветлението, противопожарното известяване, прожекторите за художественото осветление, подът и пътеките за обхождане на обекта.

(Подробности за проекта  четете ТУК. )

Част от новия интериор на Ески джамия.

Новият интериор - общ поглед.

Ето и съобщението от пресцентъра на община Стара Загора за откриването на Музея на религиите:

Кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев, министър-председателят Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Вежди Рашидов прерязаха лентата на възродената за нов живот като Музей на религиите Ески Джамия в центъра на Стара Загора. На церемония днес бе отбелязан успешният край на проекта „Консервация, реставрация и експониране на Ески джамия и създаване на музей на религиите” на стойност 2.4 млн.лв., изпълнен по Схема за безвъзмездна финансова помощ: BG 161PO 001/3.1-01/2008 ”Подкрепа за паметници на културата с национално и световно значение, допринасящи за устойчивото развитие на туризма” на Оперативна програма „Регионално развитие”2007 – 2013.

Представител на строителния Консорциум «Ески Зара» – изпълнител на обекта, върна символично ключа на обекта на Министър председателят Бойко Борисов.

«Стара Загора е град с осем хилядолетна история. Горди сме с новия обект, който има важно значение в картата на културния туризъм на града ни. Изказвам голямата си благодарност към министър-председателя и министрите Рашидов и Павлова за възможността в Стара Загора да се реализира такъв проект със средста от Европейския съюз. Благодаря от сърце на всички строители, проектанти и реставратори, които работиха по възстановяването на Ески Джамия и превръщането и в Музей на религииге!» – каза кметът на Община Стара Загора проф.Светлин Танчев, който получи ключа за стопанисване на обекта от премиера.

«Това правителство за първи път разработи програма за културен туризъм и Национална карта за развитие на културния туризъм.В тях Стара Загора има важно място. Ески Джамия е построена върху светини от различни епохи, това е сграда със значението на Колизеума в Рим и църквата «Света София» в Истанбул, тук вече е Музеят на религиите» – каза от своя страна Министър Вежди Рашидов.

Пред събралото се мнозинство от граждани премиерът заяви, че в Стара Загора предстои да бъдат инвестирани 40 млн.лв. по различни проекти, а министър Лиляна Павлова припомни някои от тях – проектът за Античния комплекс, за развитието на градския транспорт, за създаване на специализирана болница за ранно онкологично лечение, изграждане на 7 центъра за настаняване на деца с увреждания и др.

Ески джамия е единствената оцеляла, изцяло запазена сграда в Стара Загора по време на Руско–турската освободителна война. Още през 1927 година тя е обявена за старинен паметник според тогава действащия Закон за старините. След мотивирано предложение от страна на НИПК, през 1972 г. тя е обявена за архитектурен паметник на културата , а отделно стенописите в джамията са обявени за художествен паметник на културата от национално значение.

Според строителния надпис запазен над входа на молитвения салон строителството на джамията е заършено към края на 811 г.по Егира ( т.е.м.септември 1409 г.).

През 2001-2004 г. 2008-2009 г. под ръководството на Димитър Янков – зав.отдел “Средновековна археология” в РИМ-Стара Загора бяха проведени археологически разкопки в молитвения салон и предверието на Ески джамия в Стара Загора.

В очертанията на молитвения салон се разкрити основите на средновековна църква – еднокорабна, едноапсидна, изградена от камък на калова спойка. Църквата е полувкопана в тогавашния терен. Пространството около нея е използвано за некропол. Проучени са повече от 60 християнски гроба от този некропол.

По време на проучванията случайно е преоткрит старогръцки посветителен надпис от Галиен, върху каменен блок, вграден в северния стилобат, замазан с пласт хоросан тъкмо по време на втория ремонт на джамията.

Установено е, че преди изграждането на джамията църквата вече е била в руини, но въпреки всичко планът на мюсюлманския храм е изцяло съобразен с плана на средновековната църква. Самата църква е изградена към края на Х в.

През 2005 г. при проучванията на западното предверие, под северния стилобат бяха проучени останки от пещ за строителна керамика. Според откритите материали пещта маже да се датира в края на V или началото на VІ в.

Под основите на средновековната църква през 2009 г. бяха открити останки от езическо светилище, посветено на най-почитаното божество от траките – тракийския конник . Според откритите материали то може да се отнесе към втората половина на ІІ-ІІІ в.
Под източния зид на молитвения салон е разкрита ритуална яма, която според откритата керамика може да се отнесе към финала на ранножелязната епоха в Тракия ( края на Х в. пр.Хр.). В първата година след Освобождението на България Ески джамия е била православен храм. В нея са кръщавани новородените деца на Стара Загора, извършвали са опела, венчавки, служби.

Придобитите от разкопките данни сочат изключителната значимост на паметника за твърде дълъг период от време – от края на Х в. пр.Хр.до края на ХІХ в.(фактически последният голям ремонт на Ески джамия), един култов комплекс, който е вече Музей на религиите.

Днес той ще е отворен за посетители до 18,00 ч. На 30 септември, в Нощта на музеите и галериите, също ще може да бъде разгледан от всички желаещи.
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн