3030 са първокласниците на Старозагорска област

STZAGORA.NET
3030 са записаните първокласници в училищата на Старозагорска област към 30 август 2011 г., което показва увеличение в броя на децата, макар и с малко. Действителният им брой ще стане известен след първия учебен ден.

На този етап 80% от тях ще бъдат по цял ден в училище. Родителите на 68% от второкласниците също са избрали целодневния възпитателен процес, който се въвежда за първа година.

“Най-много – 1348, са първокласниците в Община Стара Загора. След първия училищен звънец на всяко дете Общината ще подари книжката “Здравей, училище” със специално послание от кмета проф. Светлин Танчев – информира Пенка Чавдарова, началник на отдел “Образование, младежки дейности и спорт”. – От миналата учебна година е въведена целодневна организация на обучение за учениците от I клас, а от тази година и от II клас. Училищата разполагат с необходимата материална база. На децата е осигурено поевтиняване на обедното хранене с допълнителни средства от 427 лв. за бюджетната година.

От миналата учебната година е въведена предучилищна подготовка и за 5-годишните деца. 1071 от тях са обхванати в детските градини, а в училищата са 248. Осигурени са допълнителни средства за учебни помагала, за закуска и единни разходни стандарти за заплати на персонала и издръжка от централния бюджет.

За учебната 2011/2012 г. са осигурени безплатни учебници и помагала за всички ученици от I до VII клас и за децата от подготвителните групи и класове.

По добра традиция, по своя инициатива частният превозвач “Автобусни превози” и общинската фирма “Тролейбусни превози” на 15 септември ще превозват учениците и студенти редовно обучение безплатно. През годината срещу представяне на документ учениците и студентите редовно обучение пътуват с 50% намаление от стойността на билета за градски транспорт.”

Росица РАНЧЕВА
-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн