Спpяха процедурата за осветлението на стадион “Берое”

STZAGORA.NET
Процедурата за възлагане на обществена поръчка “Реконструкция и модернизация на осветителна уредба на стадион “Берое” – Стара Загора, е обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от “Обединение спортно осветление” – гр. София, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. “До произнасянето на КЗК на практика се стопират всички дейности по осветлението на стадиона, които можеха да приключат в края на м.септември и началото на м.октомври”, коментира ресорният зам.-кмет проф. Димитър Динев. Според него това е поредното доказателство, че последните поправки на Закона за обществените поръчки са сбъркана демокрация. Обжалването попари и надеждите на старозагорци за празника на града – 5 октомври, стадион “Берое” да светне като “Парк дьо Пренс” и “Уембли”, тъй като за него са предвидени същите прожекторни осветителни тела като на тези два световноизвестни стадиона. А освен това всички любители на спорта щяха да наблюдават състезания в тъмната част на деня и по ТВ с чудесна картина, отговаряща на всички изисквания на УЕФА и ЕНЕК (Европейска сертификация за осветление).

Припомняме, че осветлението на стадиона бе обещано на старозагорци лично от министър-председателя Бойко Борисов при едно от посещенията му в Стара Загора. Първоначално обявената процедура за избор на изпълнител не беше проведена, тъй като нито една от фирмите-кандидатки не отговаряше на изискванията, поставените от Община Стара Загора като възложител за осветлението на игралното поле, светлинното табло и използваните продукти и материали. Впоследствие изискванията бяха редуцирани, тоест направени по-достъпни.

На 21 юли 2011 г. комисия с председател инж. Ангел Стоманярски, началник-отдел в дирекция “Строителство и инвестиции”, Община Стара Загора, отвори документацията на 7-те фирми, кандидати за реализация на проекта. Две от фирмите бяха от София, две – от Стара Загора, и по една от Пловдив, Варна и Първомайци. В състава на комисията, освен представители на общинската администрация и експерти, участваха още четирима общински съветници – Олег Стоилов, Румяна Присадашка, Спас Пашов, Георги Георгиев, двама юристи и експерт от Агенцията за обществени поръчки.

На 22 август 2011 г. със Заповед на кмета на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев бе обявено окончателното класиране, според което “Енергострой” ДЗЗД, гр. София, е на първо място. Срокът, който даде този участник за реализация на дейностите, е 30 дни. Офертата спечели и заради високото качество на материалите, които се предвижда да се вложат в ремонта и новите съоръжения. Благодарение на енергоспестяващите технологии се предвижда Община Стара Загора да заплаща консумираната ел.енергия за всеки мач с 30% по-ниска цена от досегашната.

“Само една от фирмите-кандидати – тази, класирана на първо място, отговаряше на всички изисквания”, категоричен беше вчера проф.Динев. Но така или иначе изпълнението на проекта се отлага за неопределено време и дори премиерът Борисов не е в състояние да съдейства Стара Загора да посрещне празника си с осветен стадион като “Парк дьо Пренс” и “Уембли”.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн