Иманяри ограбиха най-високата могила в Cтарозагорско

STZAGORA.NET
Иманяри са разкопали тракийска надгробна могила край село Коларово, съобщиха вчера от ОДМВР – Стара Загора.

Сигналът за теренни археологически разкопки без разрешение е получен предния ден. При огледа в местността Голямата могила полицаите открили изкоп с дълбочина 8.80 метра.

“Това е най-високата могила в Старозагорска област – съобщи за медията ни Георги Илиев, археолог в Регионалния исторически музей. Височината е 28 метра, обиколката – 307 метра, а общата площ – 0.85 хектара. Могилата е разположена в земеделски терен и не се вижда ясно, но всъщност е огромна.

Иманярите са използвали модерна техника – георадар-скенер, която локализира всички кухини и предмети. Изкопът е тясна яма, която попада в гробницата, изградена от големи каменни блокове с дебелина 30-40 см. Те са пробили и отместили една плоча, влезли са в камерата, която е била застлана с дарове, и напълно са я ограбили.”

Георги Илиев е открил в камерата следи от корозирало желязо. Подът е бил боядисан със синя боя, а стените – грижливо обработени.

Според археолога иманярите ще се върнат отново, защото само малка част от Голямата могила е ограбена.
По случая е образувано досъдебно производство.

Местните хора коментират, че крадците са били трима млади мъже и са отмъкнали златни чаши и друга посуда. Дали е така, никой към днешна дата не може да потвърди.

Росица РАНЧЕВА
-

бутон за споделяне

1 коментар on “Иманяри ограбиха най-високата могила в Cтарозагорско”

  • живко wrote on 12 август, 2011, 8:25

    ами какво чакат да не я отворят от архологическия музей.после с експозициите ще си покрият разходите за разкопките.щом знаят какво има вътре КАКВО ЧАКАТ то да изчезне ли?


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн