БСП си поиска Дом-паметника на връх Бузлуджа. Дават й го.

STZAGORA.NET

Младежкото обединение в БСП стартира дарителска кампания за възстановяването на паметника на Бузлуджа

БСП поиска собствеността над Дом-паметника на партията на връх Бузлуджа с писмо до областния управител на Стара Загора, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и премиера. В искането председателят на социалистите Сергей Станишев се основава на заявената готовност от Бойко Борисов да предостави безвъзмездно паметника на БСП и на невъзможността на държавата да се грижи за него.

„На основание 54 от Закона за държавната собственост безвъзмездно да прехвърлите собствеността на Дом-паметника на партията на връх Бузлуджа на Българската социалистическа партия. Предвид тежкото състояние на Дом-паметника на партията на връх Бузлуджа, настоявам съответните компетентни държавни органи в най-къси срокове да подготвят необходимата документация”, пише още в писмото, входирано в областната управа на Стара Загора на 10.08.2011 г.

Лидерът на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев обяви, че социалистите започват дарителска кампания, в която ще се събират средства за възстановяването на монумента, след като той стане собственост на левицата. Една от идеите в кампанията под надслов „Предай звезда нататък” е издаването на юбилейни марки по подобие на инициативата за изграждането на Дом-паметника през 1971г. Ще бъде разкрита и дарителска сметка.

„Бузлуджа е много важна за социалистите. Получихме много писма с предложения за неговото реставриране. И дори да не получим собствеността това ще бъде поредният повод да припомним, че този паметник трябва да бъде поддържан”, коментира секретарят на НС на БСП.

По време на инспекцията, която направиха заедно с премиера Бойко Борисов на лотове 2 и 3 на магистрала “Тракия” днес, министърът на регионалното развитие  и благоустройството Росен Плевнелиев потвърди, че Дом-паметникът ще бъде върнат на БСП.

“В момента, в който ние получим информацията от областния управител, ще съдействаме максимално за връщането. Правителството няма нищо против този национален паметник да бъде предоставен безвъзмездно, но без земята под него.  Премиерът също е дал дума, така че ще стане”, каза Росен Плевнелиев.
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн