Бузлуджа събра 50 хиляди социалисти за 120-годишнината на левицата

STZAGORA.NET

*

“Очакват ни може би най-тежките избори за кметове и президент, които съвременна България е виждала. Срещу нашите хора ще се хвърли целият ресурс на държавата на ГЕРБ.” Това заяви от Историческа поляна на връх Бузлуджа лидерът на БСП Сергей Станишев. Въпреки капризите на времето, в събота там се събраха близо 50 хиляди души от цялата страна, за да участват в националния митинг-събор, посветен на 120-годишнината на левицата. Съборът бе под мотото: “120 години – съвременници на бъдещето”.

Според Станишев в кампанията срещу кандидатите на левицата ще се “изсипят десетки милиони лева, целият медиен ресурс, под контрола на управляващите”, които са подели, по думите му, “курс на пълзящ авторитаризъм и диктатура, които се насаждат в България”.

В словото си от върха той припомни делото на първооснователите на социалистическата партия и заяви, че за 120 години левицата е научила възможно най-тежките уроци за една партия: урока на клеветата, дирижираната омраза, разстрела и бесилото, които не са страшни, ако следваш своя идеал. “Властта сама за себе си не е достойнство и не може да бъде цел. Днес живеем в държава, която се управлява арогантно, нахално, чрез лъжи, клевети, репресии”, заяви лидерът на БСП.

Последните две години били тежки за левицата, припомни още Станишев, но според него в този период партията е извлякла своите поуки.

От Бузлуджа той призова симпатизантите и членовете на партията, българските граждани да подкрепят кандидата за президент на БСП Ивайло Калфин, който бил носител на техния идеал и можел да върне социалния и демократичен характер на републиката.

От трибуната кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев определи предстоящите избори за местна власт и държавен глава като “свещена война за вземането на България обратно и връщането й на хората”. “Заради вас аз ще взема София”, каза Кадиев.

Рамо до рамо - кандидат-кметовете на София и Стара Загора Георги Кадиев и Бойчо Биволарски (вляво).

На свой ред кандидатът за президент на левицата Ивайло Калфин заяви, че на изборите “ние ще спрем това, което мачка страната от две години, и ще докажем, че страната има и друг път и социалните идеи ще пребъдат в България”.

Кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин раздаде търпеливо автографи на всички желаещи.

След края на митинга лидерът на социалистите и кандидатът за президент се снимаха дълго със стотиците желаещи да си направят снимка за спомен от Бузлуджа 2011.

От името на партийната организация в Карабунар Станишев получи ръчно изработена детска българска носия – сукманче и забрадка, за малката си дъщеричка Дария.

Тази година на естрадата на Бузлуджа, освен Станишев и Калфин, се качиха кандидат-кметове на социалистите от цялата страна. Сред тях бе и най-възрастният социалист в България – 101-годишният Асен Котов.

Младите социалисти бяха лицето на БСП и тази година на Бузлуджа.

По повод юбилея на партията 120 нови социалисти получиха в събота партийните си книжки. Станишев лично връчи партийния билет на 18-годишната Бетина Ковачева от Силистра.

Тази година поредната награда за млади политици на Института за млади политици “Николай Добрев” отиде при кандидат-кмета на Видин Герго Гергов. Наградата за политическа журналистика и публицистика на името на Георги Кирков получи проф. Андрей Пантев.

Деляна БОБЕВА
-gerb

бутони за споделяне

1 коментар on “Бузлуджа събра 50 хиляди социалисти за 120-годишнината на левицата”

  • milenkorak wrote on 2 август, 2011, 14:00

    Искали си социализма, се разбра от транспаранта, издигнат от привържениците на БСП, дошли на връх Бузлуджа. Ами, че то кой ви го е взел. Няма трезвомислещ човек в България, който да се натиска да ви вземе нещо, от което с голямо облекчение се е отървал преди 20 и кусур години. Социализма си е при вас, ползвайте си го с удоволствие. А пък и Станишката ви разбира, все още ви вика “другарки и другари”. Вие си му вярвате, той си ви лъже – ами, че и това ако не е социализъм, здраве му кажете.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн