Аптеки работят без климатик, но били изрядни

STZAGORA.NET
Пет от седем проверени аптеки в центъра на Стара Загора работиха днес без климатик, установи репортерската ни проверка. Фармацевтите обаче са категорични, че спазват условията за съхранение на лекарствата в летните горещини. Дори и без климатик, те спазвали температурния режим за медикаментите и ги държали в хладилници или в хладилни витрини.

Общо 78 са аптеките в Старозагорска област, които работят по договор със Здравната каса. Досега не сме имали оплакване за неправилно съхранение на лекарства, категорични са от РЗОК в Стара Загора. Контролът върху условията на работа в аптеките и как се съхраняват лекарствата там се извършва от РЗИ, дирекция “Медицински дейности”. Директорът й д-р Ваня Кръстева потвърди за “Старозагорски новини”, че досега не са констатирани нарушения при регулярните проверки, нито пък са имали горещ сигнал.

Хора от фармацевтичния бранш коментираха, че по принцип някой периодично “дърпа дявола за опашката” и подпалва враждата между Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на собствениците на аптеки. И така е всяка година. През август на 2010 година медиите пак алармираха за продажбата на лекарства в аптеки без климатици. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обявил пред електронен сайт, че лекарствата в аптеки без климатици ставали токсични при високите температури. Според Асоциацията в България имало около 1000 аптеки без климатици, което било недопустимо. Колегата му от Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев пък отговорил, че тези изисквания са опит за натиск и налагане на корпоративни интереси.

Враждата между Българския фармацевтичен съюз и Асоциацията на собствениците на аптеки е стара и често припламва. От Фармацевтичния съюз, които преди месец дори протестираха пред Народното събрание, са категорични, че колегите им демонстрират псевдозагриженост, за да избягат от актуалната обществена дискусия за продажбата на лекарствените продукти извън аптеките и по интернет. Не е без значение и това, че цените на лекарствата в България, на фона на най-ниските ни заплати, са сред най-високите в ЕС. В съседна Гърция например медикаментите са доста по-евтини, отколкото у нас. Този парадокс обаче няма кой да обясни. Както и факта, че цената на едно и също лекарство в голяма верига е с 40 до 50 на сто по-ниска, отколкото в друга аптека.

Дани МИЛЕВА
-gerb

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн