Историята все още мълчи за Старозагорското клане преди 134 г. – най-големият геноцид в България

STZAGORA.NET
На 19 юли (ст.стил) 2011 г. (31 юли нов) се навършват 134 години от геноцида и опожаряването на Стара Загора от войските на Сюлейман паша по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). Трагедията се предхожда от няколко събития.

На 22 юли 1877 г. (10 юли ст.стил) Девети Кавказки драгунски полк, предвождан от херцог Николай Максимилиянович Лайхтенбергски, влиза в Стара Загора и го освобождава. На 23 юли (11 юли ст.ст.) ген. Гурко и ген. Столетов са тържествено посрещнати в ликуващия град. Предният отряд на руската армия, състоящ се от 12 000 души, сред които и 6 дружини български опълченци под командването на ген. Гурко, овладява важни позиции, които ограничават преминаването на турските войски от Южна България.

На 24 юли (12 юли ст.стил) ген. Гурко свиква заседание на българските първенци. Избрана е привременна управителна комисия с председател Петко Рачов Славейков – организатор на първата гражданска власт в града. На 29 юли (17 юли ст.стил) херцог Лайхтенбергски напуска Стара Загора и се отправя към Нова Загора, където е трябвало да се съберат всички части на Гурковския отряд. На 30 юли (18 юли ст.стил) отрядът на херцог Лайхтенбергски поема обратно пътя към Стара Загора, за да не нахлуят турците в незащитения град.

В същото време 48-хиляден турски отряд, командван от Сюлейман паша, се насочва към Стара Загора и на 31 юли (19 юли ст.стил) предприема настъпление срещу града. След 6-часов бой войските от Предния отряд се оттеглят към Шипченския проход. Част от опълченците и казаците се барикадират в града и съпротивата им продължава до вечерта на 1 август.

В боевете при Стара Загора Самарското знаме, подарено на опълченците от жителите на град Самара, получава първото си бойно кръщение. С него в ръка геройски загива командирът на Трета опълченска дружина подполковник Павел Калитин.

След тежките отбранителни боеве градът е превзет, опожарен и сринат до основи от турските войски.

От 19 до 21 юли 1877 г. продължава старозагорското клане от турската редовна армия, с участието на албански башибозук, черкези, командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани.

Изклани са укрилите се в храмовете “Св. Димитър”, “Св. Богородица” и “Св. Николай”, които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират от глад и преживените ужаси. Отвлечени са към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат след Освобождението.

Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. Градът е напълно изпепелен и остава 5 месеца в ръцете на турците.
Околните села имат същата съдба.

На 14 юли 1877 г. е изклано село Любенова махала, Новозагорско, от турската редовна войска с артилерия, башибозук и черкези, водена от Реуф паша, командващ турския гарнизон в Нова Загора. Само в църквата са заклани 1013 българи, още толкова са убити извън нея. Общо жертвите са над 2000. Погребани са в двора на църквата. Селото е известно като втори Батак.

На 16 юли 1877 г. е изклано населението и опожарено старозагорското село Дълбоки от черкези от турската армия.

На 4 август 1877 г. в Казанлък турците изколват 200 българи пред храма св. “Пророк Илия”.
134 години духовете на невинните жертви още бродят по правите улици на новосъградения град. Те не търсят отмъщение, а синовно преклонение, поклон и молитва.

(СН)
-

spodelime

6 коментари on “Историята все още мълчи за Старозагорското клане преди 134 г. – най-големият геноцид в България”

  • Белов wrote on 19 юли, 2011, 11:27

    Девизионият генерал Солейман Хюсну Паша (1838 – 1892), командващ османската войска в клането над Стара Загора през юли 1877 г., нито е французин, нито е евреин, нито пък е учил в Сорбоната, или пък е преподавал литература там както пишат някои наши историци от първата половина на XX в. Този Солейман Паша е роден, израсъл и завършил образованието си в Константиние (днес Истамбул, Р. Турция): http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_Pasha_%28Turkish_officer%29
    Има друг османски генерал със същото име, който е французин (роден в Лион, Франция като Жозеф Севе (1788 – 1860)) приел исляма и е един от националните герои на днешен Египет: http://en.wikipedia.org/wiki/Suleiman_Pasha

  • stelio_nz wrote on 21 юли, 2012, 23:23

    Мисля, че трябва по-прецизно да се борави с историческите факти.
    1. На 10 І 22 юли 1877 г. в Стара Загора влизат частите не на 9-ти Кавказки драгунски полк, а на 9-ти драгунски Казански полк, командвани от полковник Корево.
    2. На 19 /31 юли Сюлейман паша напада Стара Загора не с 48 хилядна войска, а с 16 хилядна. Армията на Реуф паша, идваща от Нова Загора и наброяваща 9 хиляди души е застигната от частите на Предния отряд на 19 юли в Джуранлийската кория и напълно разгромена. Табурите на Мехмед Хулуси паша, около4-5 хиляди души, пристигат в Стара Загора от Чирпан вечерта на 19 юли, след като градът вече е в пламъците на пожарите. Едва към 27 юли в Нова Загора войските на Сюлейман достигат 42 хиляди души и това става възможно само по железницата от Цариград и Одрин, през Търново – Сеймен и станция Карабунар. От тези войски турският пълководец отделя табури за Сливен и Котел, за Твърдица и Гурково, така че реално срещу Шипка противопоставя около 27 хиляди души.
    3. Реуф паша няма как да предвожда наказателната операция срещу Любенова махала, тъй като по време на кървавата трагедия, разиграла се там, е в Радне махле, където вечерта на 15 юли 1877 г. заедно със Сюлейман паша и Мехмед Хулуси паша обсъждат плана за нападение срещу Стара Загора.
    4. Черкезите, изклали населението на с. Дълбоки на 16 юли 1877 г. не могат да бъдат от армията на Сюлейман паша, тъй като тя за пръв път се появява пред Стара Загора около 9 ч. преди обяд на 19 юли.

  • Иван wrote on 9 март, 2013, 18:28

    Доста от написаното са пълни глупости!
    Но ако човек се противопостави на лъжите и тъпотиите в текста, остава горчилката дали не оставяме без уважение дадените жертви… Кое е по-важно – истината или пропагандата???

  • Анонимен wrote on 22 януари, 2016, 18:24

    Има неточности в написаното, но по-важното са безспорните истини,че са избити и изклани като животни около 15 000 души и че градът е подложен на пълно унищожение. Аз съм роден и живея в София,  но майка ми е от Стара Загора и винаги ще изпитвам дълбока почит към този град. 

  • Fatih wrote on 16 септември, 2016, 20:53

    Телеграфният запис получен от Сюлейман паша! 

    “Миналият петък, руснаци и българи един час след Стара Загора, по пътя си към Нова Загора, влизат в село Христо (Може би Христово) и събират цялото мюслюманско население и ги изкарват навън от село. Всички мъже мюслюмани са изгорени живи. От жените част са изгорени (може би старите и изнемощелите) и част са отвлечени в горите (предполагам по младите и по красивите). Всички полуизгорели човешки части са заровени в земята в един сандък. Това всичко се научава от една избягала от отвлечените. Въпреки че веднага се организира доброволен отряд да ги потърси… не можахме да ги намерим и да проследим следите им. От там продължихме до село Бюклемели (Далйова) където пак научавам, че казаци и българи затваряйки в една плевня изгарят всички мюслюмани. Жените са изнасилени! Части от тела, крака ръце са видени лично от нас в присъствието на изпратеника на Английското посолство в Истанбул Месю Полковник Кайф. При превземането на Стара Загора и на Казанлик, невъоръженото мюслюманско население (400 души) е изкарано навън от поселените места и в брега на река Тунджа са убити. От избягалите и спасилите се мюслюмани разбираме че, положението е много тежко и масово от където минават руснаци, казаци, българи изгарят живи мирното мюслюманско население. СТРАТЕГИЧЕСКО ВАЖНО е за нас запазването на МЮСЛЮМАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ и затова сме изпратили подкрепления за спасяването им. Пристигат ежедневни съобщения за безчинствата на руснаци и българи.

    4 август 1877 г.”

  • И.Г. wrote on 27 септември, 2017, 10:09

    Хубава пропаганда сте написал, Фатих, дано знаете и защо тези глупости са се пропагандирали по това време. Аз пък ще ви дам за пример един истински случай,описан от мюфтията на Стара Загора, а не лъжлива пропаганда – когато започнало унищожението и изтреблението на града, БЪЛГАРИ спасяват мюфтията заедно с цялото му семейство! И обратното – когато кърджалии нападат Ески Загра, аянинът на града Мехмед ага се бори заедно с българите докрай с турските разбойници, нападнали Стара Загора и заедно спасяват града. Нека всеки сам си извади изводите.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн