Казанлък има ново туристическо лого и слоган

STZAGORA.NET

Проектът “Ново начало с история” на Захарина Петрова-Проданова спечели в конкуренцията на близо 30 предложения на българи от цялата страна и чужбина

Атрактивно лого и слоган “Ново начало с история” ще красят новите туристически сувенири на Казанлък. Проектът на Захарина Петрова-Проданова от София бе избран от авторитетно жури с председател Стефан Божков (член на УС на СБХ) измежду близо 30 предложения на български дизайнери от Казанлък, София, Велико Търново, Шумен, Пловдив, Габрово, Великобритания, Дания и Холандия. Инициативата “Младежко ателие за изработка на туристическо лого и слоган на Казанлък” е организирана от групата общински съветници “Експерти за Казанлък” и Дружеството на хотелиерите и ресторантьорите в града.

“Всички в журито бяхме категорични, че е време Казанлък да има модерна, атрактивна и свежа визия на туристическите сувенири, която да е далеч от клишираната визия на розата, а в същото време да въплъщава енергията, духа и свежестта на областта”, заяви Кольо Карамфилов, който бе част от журито.

Логото и слоганът на Захарина Петрова-Проданова стават собственост на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Казанлък, които ще го използват за изработка на атрактивни сувенири на града.

Победителката ще получи награда от 1100 лв., тъй като печели и с двете си предложения – за лого и слоган. Авторите на избраните за изложба проекти ще получат грамоти от организаторите и журито.
Новото туристическо лого и слоган на Казанлък, както и други 12 номинирани от журито проекти бяха представени в изложбата “Младежко ателие 2011″ пред Дома на културата “Арсенал” на 9 юли.

За “Младежко ателие Казанлък 2011″

Групата общински съветници Експерти за Казанлък и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в града организираха Младежко ателие за изработване на туристическо лого и слоган на Казанлък. Целта на инициативата бе да провокира младите творци да създадат нов, модерен символ на Казанлък като туристическа дестинация със силен потенциал, многообразие и същевременно традиции. В Ателието можеха да вземат участие със свой авторски проект лица на възраст от 18 до 35 години, без ограничение в местожителството. Срокът за изпращане на проектите изтече на 30 юни. Предложенията на кандидатите бяха оценявани от авторитетно жури с председател Стефан Божков, член на УС на СБХ и президент на Международно триенале на графичните изкуства, и членове: Петя Минекова (дизайнер, директор на НГПИД “Aкад. Дечко Узунов”), Кольо Карамфилов (член на СБХ, носител на гран при на Международно триенале на графичните изкуства), дизайнерът Венко Юнаков и заместник-председателят на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Казанлък Петър Веков.

За Захарина Петрова-Проданова и проекта “Ново начало с история”:

Захарина Петрова-Проданова е родена на 13 септември 1978 г. в София. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Национална художествена академия. В момента е докторант на катедра “Книга и печатна графика” с тема “Дизайн на лого – развитие и съвременни тенденции”. От 2006 година е арт директор и графичен дизайнер в Рекламна агенция “Дарита Дизайн Студио”.

В своя проект Захарина предлага своеобразно съчетание на взаимно свързани и графично обединени в съвременна визия реплики на детайли от Казанлъшката тракийска гробница и елементи на древната тракийска писменост. Целта е да се представи Казанлък като модерен град с богати традиции. Визията се състои от стилизирано изображение на купола на гробницата. Буквите, с които е изписано името на града, са директна асоциация с изображенията във фриза и по своеобразен начин напомнят човешки фигури.
-gerb

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн