Здравословно ли е храненето на децата в Cтарозагорска област

STZAGORA.NET
РЗИ – Стара Загора извършва ежегодно през двата сезона (есен-зима и пролет-лято) проучване на фактическото хранене на деца от детските заведения от областта – детски градини, училищни столове, кухненски блокове в домове за деца, лишени от родителски грижи. Оценката на храненето проследява доколко се спазват основните изисквания за здравословно хранене, съгласно здравните изисквания на действащите нормативни актове.

През 2010 г. за проучване на храненето на деца от 3 до 7 г. са взети 46 проби храна от детски заведения от област Стара Загора.

Изследването за енергия и баланс на основните хранителни вещества – белтък, мазнини и въглехидрати – показва дали изследваната проба храна задоволява необходимия енергиен прием, съответстващ за възрастта, както и дали съотношението белтък, мазнини и въглехидрати е в границите на физиологичните норми за хранене.

Резултатите показват, че балансът на изследваните проби менюта е в референтните граници на нормата.

Занижаването на среднодневната енергия на пет от изследваните градини под 80% е наложило отправяне на препоръки към специалиста по организация на храненето, отговорен за съставянето на единно месечно меню за градините от гр. Стара Загора.

РЗИ – Стара Загора следи спазването на препоръчителните продуктови набори и на основните принципи при съставянето на месечни менюта – изискването за неповторяемост на основните ястия, наличието на достатъчни количества сезонни плодове и зеленчуци и др. За проучените сезони количествата на плодовете, зеленчуците и млечните продукти са съответни на възрастовата необходимост.

След отправени препоръки е преустановено предлагането на колбас като основно ястие и той е заменен от риба.

В хода на проучването на фактическото хранене на ученици от област Стара Загора са проверени 46 функциониращи хранителни обекти в училищната мрежа на област Стара Загора – ученически столове, зали за хранене, бюфети, павилиони, щандове, вендинг-машини и др. за спазване изискванията на Наредба №37 на МЗ за здравословно хранене на учениците. Проследено е изпълнението на забраната за предлагане на определени асортименти храни и напитки, спазването на изисквания по отношение на маслеността и добавената захар при млечните продукти, осигуряването на задължителния асортимент-минимум от закуски и напитки.

В 27 общообразователни училища, 1 помощно училище-интернат, 3 дома за деца, лишени от родителски грижи и 2 дома за деца с умствена изостаналост има столове, в които се предлага храна на деца в ученическа възраст. Броят на ученическите столове, осигуряващи диетично хранене, е 24, от които 6 предлагат целодневно меню. В 9 от столовете няма назначено лице с образование или квалификация в областта на общественото хранене. Във всички столове се изготвят дневни и седмични менюта. В разработването на тези менюта участва медицинското лице от училището. Констатирани са нарушения в 5 от столовете, като в 2 от тях не се предлага пълнозърнест хляб, в 2 се предлагат колбаси като основно ястие, в 4 от столовете с целодневно хранене ежедневното количество кисело или прясно мляко е по-малко от необходимите 400 грама. Съставени са 5 предписания за отстраняване на нарушенията. При следващи проверки е установено, че пропуските са отстранени и предписанията са изпълнени.

От общо 36 училища в града в 14 функционират училищни столове, които предлагат обяд и подкрепителни закуски за училищните бюфети. Преобладаващата част от обхванатите са деца от първи до четвърти класове.

В община Казанлък столово ученическо хранене има в 6 ОУ и 1 СОУ от града и в 3 основни училища.

В Старозагорска област обхватът с обедно хранене в училищните столове остава нисък, като основно се хранят деца от начална степен на образование от 7 до 10- годишна възраст.

Среднодневната енергия за обяд задоволява необходимите потребности от енергия, но мазнините са леко завишени, което е предпоставка за свръхтегло и затлъстяване.

Училищните бюфети и павилиони съобразяват предлагания асортимент с новите изисквания и не са налични храни и напитки от забранени групи.

Проучването на храненето на децата в домовете за деца, лишени от родителски грижи констатира нарушения, свързани с недостатъчното осигуряване на кисело или прясно мляко, чието количество ежедневно трябва да бъде 400 грама. В някои от домовете не е осигурявано предлагане на пълнозърнест хляб или са предлагани колбаси като основно ястие. Издадени са 3 предписания на РЗИ – Стара Загора за коригиране на седмичните менюта. Препоръките са изпълнени.

Д-Р ЗЛАТИНА НАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора

-

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн