Погребват мултимилионера-космополит Койчо Белчев в Стара Загора

STZAGORA.NET

Д-р Койчо Белчев. Снимка Агенция КРОСС

Мултимилионерът, единственият жив наследник на старозагорската тютюнева фабрика “Слънце” Койчо Белчев, ще бъде погребан в родна Стара Загора. Това е било неговото желание приживе. Поклонението пред тленните му останки е на 22 май, неделя, от 13 часа в ритуалната зала на Гробищния парк.

“Живя като космополит и съдбата му отреди да приключи земния си път в космополитния град край Босфора, разположен на два континента”, коментираха негови бизнеспартньори от България.

“От медиите научавам за кончината на моя съдружник във фирмата ни “Слънце – Койчо Белчев” ООД. Десетина дни преди да отпътува за Истанбул бяхме заедно в Стара Загора и той се готвеше да отпразнува кръгли 90 години на 5 октомври т.г. Белчев обаче знаеше, че ще умре както работи. Често заявяваше, че като стане на 100 години, едва след това ще се пенсионира. Голям дух, космополит, исполин по характер бе Койчо Белчев. Перфектно владееше осем езика писмено и говоримо, единственият българин, въртял на Уолстрийт, негов адвокат е бил Ричард Никсън. Той гостува преди две години в Стара Загора заедно със съдружника си проф. Донде, най-добрият оригинален фалшификатор на картини-шедьоври. Донде и Койчо Белчев представиха във фоайето на “Мериан палас” копия на най-известните платна на световните майстори на четката. Тогава бизнесменът гостува в Клуба на работодателя и разказа автентичната версия за генезиса на световната финансова и икономическа криза, тръгнала от САЩ. Светът и Стара Загора загубиха един космополит.” Това разказа за медията ни бизнесменът Веселин Тодоров.

22.05.2011 г., Стара Загора, църквата “Свети Никола”. Sic transit gloria mundi…

Информационните агенции предадоха, че Койчо Белчев отишъл в Турция да продава картини и близките му били информирани, че пътуването е успешно и имал в себе си 50 000 евро. Починал е в сауната на хотела, където бил отседнал в петък, 13 май, в Истанбул.

Белчев е наследник на “Марко Белчев” – най-голямата тютюнева компания в България. Роден е в Стара Загора на 5 октомври 1921 г., израснал в Пловдив, живее в Швейцария, край Женевското езеро. Завършил е право и икономика в Цюрих. В Германия е удостоен с титлата доктор заради труда си “Тютюнът в България”. Във финансовия свят на Ню Йорк е над 20 години. Съсобственик е на “Хайдън Стоун” – втората по големина къща на Уолстрийт. Той е първият българин, работил на Уолстрийт, и първият (а вероятно и единственият) нашенец, учил психоанализа при прочутия проф. Юнг.

Койчо Белчев е поддържал тесни контакти с персони от висшата европейска аристокрация, близък е до мнозина световни лидери, познат е като пряк началник и приятел на Ричард Никсън. Димитър Димов използва историята на фамилията Белчеви като прототип при написване на романа си “Тютюн”.

Йорданка ДЖОНДЖОРОВА

Още по темата: На 88 години ни напусна д-р Койчо Белчев

-

бутони за споделяне

4 коментари on “Погребват мултимилионера-космополит Койчо Белчев в Стара Загора”

  • tsvetanov wrote on 20 май, 2011, 13:57

    Защо ми триете коментара?

  • admin wrote on 20 май, 2011, 14:58

    tsvetanov – За мъртвия – или добро, или нищо!

  • Ruseva wrote on 23 май, 2011, 17:36

    Здравейте! Имам няколко забележки към статията за г-н Който Белчев (лека му пръст).

    Той е роден на 5 октомври 1922 год., а не 1921 год. Не е мултимилионер.

    И последно фамилия Белчеви НИКОГА не е била прототип при написването на книгата “Тютюн” от Димитър Димов.

  • Ruseva wrote on 23 май, 2011, 17:48

    И още нещо. Фирмата е “Марко Белчев и синове” и се е занимавала с търговия на тютюни. Не е била най-голямата в България.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн