Правиха очни ставки между старейшини

STZAGORA.NET

Велизар Балабанов

Заради противоречиви показания в Районeн съд – Стара Загора бяха направени две очни ставки на трима старозагорски общински съветници, призовани като свидетели. Това се случи по време на второто поред съдебно заседание, заведено от бившия зам.-кмет Велизар Балабанов срещу общинския съветник от БСП Борис Боричев за отправени срещу него обидни реплики. Прецедентът с очните ставки е първи по рода си в Стара Загора, тъй като става дума за представители на местната власт, които преди да дадат клетва в съда, са дали клетва пред избирателите.

Борис Боричев

В началото на съдебното заседание защитникът на Боричев, адвокат Стефан Петров, поиска от председателя на съдебния състав да си даде отвод. За основен аргумент бе изтъкнат фактът, че бившата съпруга на Балабанов работи в съда и че преди да влезе в съдебната зала, той я бил посетил на работното й място, в присъствието на съдията по настоящото дело. Съдът обаче не уважи искането с мотива, че то е несвоевременно, неоснователно и че липсват конкретни причини.

Пръв от свидетелите показания даде председателят на Постоянната комисия по младежки дейности и спорт към Общинския съвет Ганко Ганев (ПП ГЕРБ). Той заяви пред съда, че на 14 февруари т.г., след приключване на официалната част, членовете на комисията са останали да обобщят цялостно протеклото заседание. Тогава Борис Боричев казал, че в клуба на БСП са постъпили сигнали за подкупи, давани на Велизар Балабанов, че за да влезе някой в кабинета му по служба, трябва да приготви най-малко 10 хил.лв., и че уредил брат си за строеж в градинка близо до магазин “Кауфланд”.

Тази информация беше потвърдена и от втория свидетел по делото – общинският съветник от ГЕРБ Борислав Бонев. Той изрично подчерта, че уважава Боричев и че е останал безкрайно изненадан от изявленията му по адрес на зам.-кмета. На питането му дали има доказателства за своите твърдения, Боричев му отговорил, че повторената 100 пъти лъжа става истина…

Общинският съветник от “Нова сила” Светломир Желязков, който се яви като свидетел на ответника, обаче заяви под клетва, че не си спомня Боричев да е говорил по адрес на Велизар Балабанов по време на въпросното заседание.

Заради противоречията в показанията на свидетелите – тоест на общинските съветници, съдът разпореди две очни ставки.

Очи в очи се изправиха първо Борислав Бонев и Светломир Желязков. Бонев припомни думите на Боричев от 14 февруари, но старейшината от “Нова сила” не ги потвърди.

Същият сценарий се повтори и при втората очна ставка – между Ганко Ганев и Желязков.

В края на заседанието адвокатът на жалбоподателя поиска съдът да изясни дали има постъпили жалби от граждани срещу бившия зам.-кмет и дали са образувани преписки по тях. От страна на Борис Боричев адвокат Стефан Петров помоли съдът да изиска справки от МВР дали са депозирани жалби от страна на граждани срещу Балабанов.

Следващото заседание е насрочено за 28 юни т.г. Тогава ще бъдат разпитани трима нови свидетели, сред които е и общинският лидер на БСП доц.Бойчо Биволарски.

Виолета БОНЧЕВА
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн