Паметникът на Бузлуджа може да бъде мултифункционален

STZAGORA.NET

Съществуват поне три варианта за използване на паметника на връх Бузлуджа. Това разкри на 17.05.2011 г. по време на представяне на Държавния военно-временен план полк. Илия Налбантов от Министерството на отбраната. Той изнесе лекция на тема „Изходни параметри за планиране на гражданските ресурси в интерес на отбраната на страната” в рамките на свикания от областния управител Йордан Николов учебен сбор на членовете на Областния съвет по сигурността – Стара Загора и Щаба на Областния управител за координация при провеждане на Спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи (СНАВР).

Според полк. Налбантов „чинията на Бузлуджа”, както популярно наричат „Дом-паметника на партията” хората от региона, има този вид и конструкция, за да може лесно да бъде превърната във военен обект. Монументът е бил част от военновременната система на Варшавския договор, има три незивисими подземни електропровода, асансьор и вода. Нейният мащаб и конструктивни възможности позволяват монтажа на радиолокационни системи за наблюдение в огромен периметър, смята полк. Налбантов. Според него Българската академия на науките разполага с лазерно устройство за измерване на разстояние до 500 км., което няма подходяща установка за инсталиране. От друга страна „област Стара Загора не разполага със сеизмична станция и според мен тя може да бъде изградена тук”, каза лекторът. Той счита, че мястото е подходящо и за монтаж на европейските компоненти за контрол на трафика на въздушното движение.

Йордан Николов подкрепи идеята, че е необходима инвестиция за подробно изследване на паметника и изготвяне на конкретно предложение за неговото използване. От началото на мандата си на областен управител той търси варианти за превръщането му в туристическа атракция. При посещението на официална делегация от Китай в края на миналата седмица той покани посланика на КНР у нас Гуо Йеджоу да посетят заедно мястото, за да предизвика интерес към превръщането на най-големия идеологически монумент в България в паметник на комунизма.

Преди около година Николов поиска становище за бъдещото стопанисване и управление на недвижим имот Дом паметник комплекс връх „Бузлуджа”, и за евентуалното му превръщане в музей на тоталитаризма. Той осведоми с писмо премиера Бойко Борисов и министрите на културата – Вежди Рашидов, и на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, че поради отдалечеността на имота и невъзможността да бъде осигурена денонощна охрана, той е обект на неправомерни действия и грабежи. В резултат на взломни кражби е разграбено движимото имущество, причинени са и вреди на конструкцията на сградата, което я прави неизползваема и дори опасна.

В писмото на областния управител от юни 2010 се уточнява, че Дом паметник комплекс връх „Бузлуджа”, като имот частна държавна собственост, е в управление на областния управител. Докато земята, като част от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, е публична държавна собственост и е в управление на Министерството на културата.

Йордан Николов и полк. Илия Налбантов бяха единодушни, че монументът може да бъде превърнат в туристическа атракция, наред с другите възможности. С помощта на полк. Налбантов, който е и директор на Асоциация „Джордж Маршал – България”, и учени от БАН ще бъде подготвено мотивирано становище за възможностите за многофункционално използване на паметника, което ще бъде изпратено до съответните ведомства.
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн