Двуместен самолет със старозагорец на борда се приземи аварийно край Богомилово в неделя

STZAGORA.NET

В 13.30 часа на 24 април, неделя, в оперативната дежурна част на Второ РУ “Полиция” – Стара Загора е получено съобщение за паднал самолет в нива край близкото областния град село Богомилово, съобщиха от Пресцентъра на ОД МВР. От извършената проверка на място е установено, че при аварийно кацане на двуместен самолет “LZ POK Екстра 300 L” са скъсани два проводника от ел.мрежата в южната част на селото. Самолетът е бил управляван от авиоинструктор – Р.О. (58), британски гражданин. При инцидента няма пострадали хора. Техническото средства не е отчело наличие на алкохол в кръвта на инструктора и пътуващият в самолета 49-годишен старозагорец. Образувано е досъдебно производство.

Младен Стоянов

(Бел.ред.: Както се разбра вчера, самолетът е на старозагорския бизнесмен Младен Стоянов. Това е вторият му летателен апарат, с повишени спортни възможности спрямо първия (на снимка 01 по-долу). Пилотирал го е специално нает 58-годишен авиоинструктор от Англия (на снимка 02 по-долу). По време на полета обаче двигателят е загаснал. По какви причини, предстои да се изясни. Летели са бизнесменът и инструкторът. Благодарение на опита си инструкторът е успял да приземи успешно двуместната машина, като само закачането на електропровода е усложнило нещата – откъснат е колесникът.

Името на 49-годишния Младен Стоянов нашумя преди няколко години, когато разви успешен собствен бизнес с конструирания от него млекоанализатор, който изнася в Китай и още 63 страни по света. През последните месеци бизнесменът често беше забелязван да лети над Стара Загора и околностите с първия си самолет.

01 – Първият самолет на Младен Стоянов (в дъното) с пътник Тони Куцаров от Екоцентър Стара Загора, преди полет за заснемане на обгазяването на Стара Загора с азотен диоксид на 23 декември 2009 година. Снимка Жейна Желева.
02 – Английският инструктор опази живота на пътника си и своя собствен, макар и с известни щети, нанесени на самолета при аварийното приземяване.

* * *

Огледът на мястото на аварийното приземяване бе извършен от двама представители на звено “Разследване на произшествия във въздушното, водното и жп пространство” от Министерството на транспорта.

В зависимост от сложността на разследването ще се състави и пълната комисия за установяване на причините за инцидента.

Младен Стоянов заяви пред БНР, че още при закупуването на двуместния самолет от Словения той е имал документ за техническа годност, а в България също е преминал технически преглед. Самолетът е “втора ръка”, но е само със 130 летателни часа.

(СН)
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн