“Казано с очи” на Таньо Клисуров прозвуча и на руски

STZAGORA.NET

Денис Карасьов преведе и изпълнява стиховете на Таньо Клисуров, записани на диск

46 стихотворения на поета Таньо Клисуров от сборника му “Казано с очи” (ИК “Захарий Стоянов”, 2007) звучат вече и на руски с гласа на преводача Денис Карасьов, съобщи издателят на новия диск “Сказано глазами” инж. Васил Николов.

Представянето  ще бъде на 28 април от 18 часа в Регионалната библиотека “З.Княжески” в Стара Загора.

Роденият през 1979 г. в Москва Денис е възпитаник на философския факултет при Московския държавен университет “М.Ломоносов”, автор е на един поетичен сборник и множество поетични цикли в едни от най-авторитетните литературни издания на съвременна Русия. От осем години е открил за себе си България и българския език и както сам признава: “Влюбих се в тази страна, без дори да съм я посещавал!”

Първо се “срещнал” с Дебелянов, докато от професионален интерес търсел в интернет данни за страните-участнички в Първата световна война. И там прочел най-напред биографията, а след това и стиховете на родния символист. Почти на един дъх, за броени вечери успял да се “пребори” с чуждата стилистика, след което развълнувано и с притаен дъх зачакал мнението на приятели българи.

Когато и последният от адресатите му съобщил положителното си мнение, направил преводите достояние на всички, които следят Zelen.ru. А не след дълго създал и собствен сайт, посветен изцяло на творчеството на Дебелянов.

След това заприиждали молби да преведе отделни стихове на Яворов и още неколцина от класиците ни, а през 2007-а приятелка от Пловдив му изпратила сборника стихове на старозагореца Клисуров.

“Българската поезия задава сходни на руската въпроси за живота и обществото, но някак си ги разширява, без да ги подменя. Това е подчертано национална поезия и според мен българските автори успяват да поставят в творбите си проблемите по начин, по който у нас, в Русия, не го могат. Ето, поемата “Месо” на Клисуров е от тоя порядък, тя показва как при резки промени на обществения строй се мобилизират човешките ресурси и как всичко на практика опира до “човешкия фактор”. Това го няма при нашите, руските поети, те чоплят по повърхността…”, коментира дни преди появата на диска и предстоящото му пребиваване в България Денис Карасьов.

Гласът на Денис и музиката на Иван Драголов са записани в едно от зеленоградските студии, а върху обложката грее пастелът “Пролет” на художника Александър Петров. Сред подбраните произведения са “Буферна зона”, “Български дом”, поемата “Месо” и др., които вече са станали достояние на рускоезичната публика чрез публикации в електронното издание “Органон”.

Христо ХРИСТОВ

(Публикувано и във в.”Дума”, бр.87, 15.04.2011)
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн