Премиер и министър откриват пречиствателната станция на Стара Загора

STZAGORA.NET
Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще открият в четвъртък пречиствателна станция за отпадни води в Стара Загора. Церемонията по прерязването на лентата е насрочена за 12.00 часа.

Един от най-дълго строените обекти в Стара Загора – пречиствателна станция и довеждащият колектор към нея, са част от проект “Изграждане на Пречиствателни станции за отпадъчни води в басейна на р. Марица – Стара Загора, Димитровград и Хасково”, чиeто финансиране е по програма ИСПА, Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет.

Строителството на станцията започна през 2005 г. За изпълнител беше избран германско-турският консорциум “Хайткамп-МАСС”. Първоначалната стойност на обекта беше 10.943 млн. евро, а по договор той трябваше да бъде завършен и да влезе в експлоатация през 2007 г.

Впоследствие обаче една от фирмите участнички в консорциума обяви фалит и работата беше стопиранa. Усилено се заработи отново през 2010 г. и след няколко отлагания сегашното официално откриване ще бъде факт.

От пресцентъра на МРРБ съобщиха, че общата стойност на строителните работи е в размер на 14 226 818 евро.

Пречиствателната станция ще осигурява пълно биологично пречистване на отпадъчните води, а изграденият колектор – довеждането им до пречиствателната станция. Тя е проектирана на база прогнозираните данни за 2020 г., когато се очаква да пречиства отпадъчни води на 219 300 еквивалент жители.

В 13.00 ч. министър Плевнелиев ще открие първата Национална лаборатория за изпитване на строителни продукти за “реакция на огън” към Центъра за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) – гр. Стара Загора ЕООД. Нотифицирането на национална лаборатория за определяне “реакция на огън” е от изключително значение за българските производители на строителни продукти. Те ще могат да определят и декларират характеристиката, която се изисква за постигане на I до IV степени на огнеустойчивост на сградите. По този начин ще се гарантира правилното използване на строителните продукти и повишаване безопасността на строежите.

В 14.00 часа премиерът и министър Плевнелиев ще направят проверка на строителството на автомагистрала “Тракия”.

(СН)
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн